fbpx

SP niet tevreden met toilet op het station

(Novum) – De SP neemt geen genoegen met de bouw van toiletten op 115 treinstations zonder toilet als goedmakertje voor het ontbreken van wc´s in nieuwe stoptreinen. Dat laat Kamerlid Paulus Jansen dinsdag weten. "In alle treinen moet een toilet zitten."

De aanleg van de sanitaire voorzieningen op de stations werd aangekondigd door demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). De bewindsman zit al langer met het onderwerp in zijn maag. In de nieuwe Sprinters van de NS zitten geen toiletten, omdat dit meer zitplaatsen oplevert. Ook zou het de veiligheid ten goede komen, omdat toiletten het zicht in de trein zouden belemmeren.

De oppositie vreest echter dat reizigers die bijvoorbeeld kampen met incontinentie hierdoor in de problemen zouden komen. De Kamer nam hierop een motie aan van fractievoorzitter Emile Roemer (SP), waarin is vastgelegd dat alle treinen op termijn over een toilet moeten beschikken.

Jansen gaat niet akkoord met de uitleg die Eurlings aan de motie geeft. Hij eist dat alsnog in iedere trein een toilet wordt geplaatst. "Veel mensen willen zeker weten dat ze naar het toilet kunnen als dat nodig is." Aangezien de staat de enige aandeelhouder is van de NS, moet de bewindsman dit ook makkelijk kunnen regelen, meent de SP´er.