fbpx

Staatssecretaris ‘betreurt’ zaak tegen NS-concessie door Europese Commissie

04 mrt 2025 10:51

Staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer ‘betreurt het’ dat de Europese Commissie de zaak voortzet tegen de NS-concessie voor het hoofdspoornet. Dat antwoordt de staatssecretaris op vragen van VVD-Kamerlid Hester Veltman. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is nu bezig met een reactie naar de commissie.

De Europese Commissie (EC) gaf de Nederlandse Staat in februari een ultimatum om binnen twee maanden het advies van de commissie op te volgen en een reactie te sturen. Doet Nederland dat niet, dan stapt de commissie naar het Europese Hof van Justitie. Volgens de Europese Commissie had Nederland volgens de Europese regels de concessie voor het hoofdspoornet niet onderhands aan de NS mogen gunnen en had Nederland een marktanalyse moeten uitvoeren of een deel van het hoofdspoornet buiten de concessie gehouden kan worden.

Maatregelen onbekend

De Europese Commissie legde Nederland in een ’met redenen omkleed advies’ ook maatregelen op. Wat de maatregelen zijn, is niet bekend en ook Jansen antwoordt niet op de vraag wat Nederland van de Europese Commissie moet doen omdat de procedure vertrouwelijk is. Volgens de staatssecretaris is zijn ministerie nu bezig een reactie op te stellen voor de commissie.

Jansen staat achter het besluit de concessie voor de periode 2025-2033 aan de NS te gunnen. Het besluit is volgens hem genomen na ’zorgvuldig en veelvuldig (markt-)onderzoek’. ’’Daarmee is aangetoond dat de markt niet in staat is een dergelijke integrale en samenhangende prestatie te verrichten en daarmee in een kwalitatief gelijkwaardig vervoersaanbod te voorzien’’, aldus Jansen. De staatssecretaris ontkent dat Nederland een marktanalyse had moeten doen. ’’De conclusie dat het onverstandig is om een marktanalyse niet uit te voeren, deel ik dus niet. Hierover is uitgebreid debat gevoerd met de Tweede Kamer.’’

‘Hoop dat EC niet naar Hof stapt’

Volgens Jansen blijft het ministerie in gesprek met de commissie. ’’In deze fase heeft Nederland de mogelijkheid te onderbouwen dat de besluitvorming rondom de onderhandse gunning van de concessie zeer zorgvuldig en binnen de grenzen van het Europese recht is geweest. Het ministerie van IenW hoopt dat de EC, na het lezen van onze reactie op het met redenen omkleed advies, niet naar het Hof zal stappen.’’

(c) Treinreiziger.nl 

5 1 stem
Artikel waardering
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bert
13 dagen geleden

Waardeloze beslissing van de Europese commissie om hierop de NS te straffen wat voor ons het hoofd railnet door de regering wordt gegund. Weg met die corrupte bende. Ook alle neven spoor gebruikers opruimen. Alleen maar concurrentie waar de reiziger niet op zit te wachten. Is nu al een chaos met Arriva, RRR reis, Blauwnet en ga zo maar door met die rotzooi. Overal in en uit check palen. Een keer verkeerd doen dan krijg je al een rekening toegestuurd. Een tarief en het begin station inchecken en bij het eindstation uitchecken en alleen de NS de dienstregeling uit laten voeren net als vroeger toen het nog een staats bedrijf was. Alles wat geprivatiseerd is is een grote mislukkeling.

KarimB
13 dagen geleden
Antwoord aan  Bert

Wat een raar betoog… arriva is de reden dat er hier in t noorden nog treinen rijden.

Volgens mij projecteer je je eigen onkunde op dit

martin
13 dagen geleden
Antwoord aan  KarimB

Dat is natuurlijk niet zo. Ze krijgen een zak geld van de provincie. Zijn er langere of meer treinen nodig dan betaald de provincie dat. Goedkoper is het in ieder geval niet.

KarimB
13 dagen geleden
Antwoord aan  martin

Prima ook goed. Blijft staan dat de NS ze wou opheffen.

Joost2
13 dagen geleden
Antwoord aan  Bert

Meer incheckzuilen zijn niet inherent aan marktwerking. Je kan prima meerdere vervoerders hebben zonder extra incheckpalen.

Paul Lamote
13 dagen geleden
Antwoord aan  Bert

U hebt kennelijk niet zoveel op met democratische regels. Verder is NS nooit een staatsbedrijf geweest en sowieso qua personeelskosten veel te duur voor de regionale lijnen.

treingraag
12 dagen geleden
Antwoord aan  Bert

In NS reisgeschiedenis geen Arriva traject vermeld. Hoort dit of is trager?

Ricardo
13 dagen geleden

“De Europese Commissie legde Nederland in een ’met redenen omkleed advies’ ook maatregelen op. Wat de maatregelen zijn, is niet bekend en ook Jansen antwoordt niet op de vraag wat Nederland van de Europese Commissie moet doen omdat de procedure vertrouwelijk is.”
Dus we moeten als land iets doen, maar wat mag niet gedeeld worden, klinkt toch een beetje raar in een democratie waar het kabinet gecontroleerd moet kunnen worden door de volksvertegenwoordiging (die weer door het volk gekozen wordt). Is er vanuit andere procedures wel bekend wat voor maatregelen het zouden kunnen zijn?

“Jansen staat achter het besluit de concessie voor de periode 2025-2033 aan de NS te gunnen. Het besluit is volgens hem genomen na ’zorgvuldig en veelvuldig (markt-)onderzoek’.”
Wat is het verschil tussen een marktanalyse en ‘zorgvuldig en veelvuldig (markt-)onderzoek’.

“Het ministerie van IenW hoopt dat de EC, na het lezen van onze reactie op het met redenen omkleed advies, niet naar het Hof zal stappen.”
Dat klinkt niet echt dat ze er vertrouwen in hebben, als ze het van hoop moeten hebben. Als je je zaakjes op orde hebt (of denkt dat te hebben), mag er wel met iets meer vertrouwen gesproken worden.

Johan
13 dagen geleden
Antwoord aan  Ricardo

De Tweede Kamer mag zulke informatie vaak wel vertrouwelijk inzien.

Passepartout
13 dagen geleden

Kom maar op met die andere vervoerders. Die hebben wat te bewijzen en geen heilige huisjes zoals duur personeel om de deur open en dicht te doen. Maar wel kappen met iedere vervoerder zijn eigen checkin checkuit. Zwitserland heeft een mooi voorbeeld: kaartjes voor ALLE OV gewoon te koop op de SBB app. Je koopt een kaartje, gewoon van A naar B en daarmee kun je door de poortjes (niet in Zwitserland want daar komt niemand ook maar op het idee om zonder kaartje in te stappen). Of je checkt ergens in en ergens uit en we doen een logische schatting welke vervoerder je met hoeveel kans hebt gebruikt. De foutmarge kan nooit meer zijn dan de coulance nu voor verkeerd ingecheckt zijn. Denken vanuit de klant en niet vanuit vervoerders-eilanden. Dat kun je gewoon in de concessie voorschrijven.

David
13 dagen geleden
Antwoord aan  Passepartout

Er worden anders wel degelijk zwartrijboetes in het Zwitserse land gegeven (en niet alleen aan mensen die binnen een Verkehrsverbund zich in het aantal zones vergist hebben!).

David
13 dagen geleden

Niet zeuren. Nederland heeft zich te houden aan wat de EU voorschrijft. Het is goed dat er concurrentie op het hoofdspoornet komt, dat leert NS om zich wat minder arrogant tegen de reiziger op te stellen.

Hanzeboog
12 dagen geleden
Antwoord aan  David

Regelgeving van EU om Europees te liberaliseren werkt niet in alle landen.

EU heeft als uitgangspunt de concurrentie op het spoor te vergroten. Maar dan kan je ook de vraag stellen: Is dat beter voor de treinreizigers in Nederland? We zijn een klein land waar goed overstappen belangrijk is.

Concurrentie voor NS zal goed zijn. Dat geeft op NS een prikkel. Maar dat kan alleen in overleg met spoorbeheerder ProRail. Hoeveel ruimte is er op het spoor voor open access vervoerders naast NS? Arriva heeft tussen Groningen/Leeuwarden – Zwolle – Lelystad al niet véél ruimte.

Stokbosveen
12 dagen geleden

Daarmee is aangetoond dat de markt niet in staat is een dergelijke integrale en samenhangende prestatie te verrichten en daarmee in een kwalitatief gelijkwaardig vervoersaanbod te voorzien’’, aldus Jansen.

Hoezo aangetoond?? Andere vervoerders hebben niet eens de kans gekregen om hun prestaties te kunnen laten zien op het hoofdspoornet. Zij hebben enkel regionale lijnen toebedeeld gekregen die volgens de NS onrendabel zouden zijn.

Roderick
12 dagen geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

En een aantal van die lijnen zijn ook niet perse rendabel. Denk je dat Groningen Roodeschool zo rendabel is op een zondagavond ? Spoorvervoer kenmerkt zich door flinterdunne marges als er winst is. De kosten van infra en rollend materieel zijn hoog. Moeten we dan het spoorwegnet in 3 stukken knippen en lange afstands intercities gaan opknippen ? Ik zie logica niet meer. Er is een samenhangend bedrijf voor nodig zoals de SBB. Het kost geld maar de SBB maakt lange termijn plannen. De splitsing van Pro Rail kost meer dan dat die oplevert. ERMTS jaren uitgesteld, geen 3KV, zoveel wissels opruimen en geen passeersporen. De visie van Prutsrail is bezuiningen zonder visie.
Wanneer gaan we weer eens inzien dat het railvervoer een nutsfunctie is. Open access operator koopt de treinreiziger niets voor als er op 1 traject 2 of 3 verschillende operators rijden met een paar treinen per dag en geen tariefsintegratie. Het OV is meer een onderwerp van permanente geld wegsnijden. Meer onderhoud aan het spoor over dag. Gestoorde butiendienststelling van weken die mensen de auto injagen. Was onder NS niet de maatstaf. Maximaal 1 week buitendienststelling. Groningen gaat voor 9 weken dicht. Zie hier de betonrot van de opsplisting van het spoor.
De reiziger koopt er niets voor op de lange en ook de belastingbetaler. Goedkoop wordt duurkoop.

S.O. de Mieter
12 dagen geleden
Antwoord aan  Roderick

Tja zeg, dit verhaal is één op één toe te passen op; de zorg, de postbezorging, het onderwijs, de energievoorziening enzovoorts, enzovoorts. De hele wereld is aan het machtsverheffen, vermenigvuldigen, delen, worteltrekken, optellen en aftrekken geslagen.
Hoe wilt u dit in vredesnaam terugdraaien?

Toby
12 dagen geleden
Antwoord aan  Roderick

Het verwijderen van passeer sporen en wissels zijn lessen die ProRail geleerd heeft in Japan. Door het verwijderen van de wissels kunnen treinen sneller optrekken en is de dienstregeling betrouwbaarder. Voor ERTMS en 3kV moet je bij de politiek zijn die willen daar geen geld in steken. Dat was voor de splitsing van ns en ProRail ook niet anders toen moest er ook zo weinig mogelijk geld naar het spoor.

S.O. de Mieter
12 dagen geleden
Antwoord aan  Toby

Mee eens dat de Japanse omgang met wissels hier en daar de treinenloop kan verbeteren, maar we zijn hier niet in Japan.
Bij onregelmatigheden, en die zijn hier veel, heb je toch echt passeersporen en wissels nodig om de zaak niet hopeloos vast te laten lopen, maar ja, ze kosten geld.

Toby
12 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Voor covid nam de betrouwbaarheid op het spoor alleen maar toe. Ook nu is de betrouwbaarheid hoger dan het voor de splitsing van ns en ProRail was. Er zijn veel landen die jaloers zijn op onze frequentie en punctualiteit op het spoor.

S.O. de Mieter
12 dagen geleden
Antwoord aan  Toby

Nou, steek die statistieken dan maar in uw zak als u op reis gaat.
Heeft u wat te lezen als uw trein strandt of wordt opgeheven.

Henk Peetersen
12 dagen geleden

Ik ben op zich wel blij dat de Europese commissie doorzet want de concessiegunning op de laatst mogelijke dag in 2023 was wat mij betreft hoogst illegaal. Dat vindt de EC dus blijkbaar ook. Zoeven verscheen op nu.nl ook het bericht dat NS in 2024 weer behoorlijk negatief heeft gedraaid wel minder negatief dan in 2023 maar nog steeds een negatief operationeel resultaat van -141 miljoen. Opvallend dat NS nog steeds wijst naar corona als belangrijkste oorzaak. Het huidige hoofdpijndossier ICNG en de HSL wordt niet genoemd.
De reiziger lijkt inmiddels wel klaar te zijn met de exorbitante prijzen van een treinkaartje icm met de veelal smerige treinen en de vaak weinige zitplaatsen. Ik zelf vertreinde in het verleden (geen auto) vaak meer dan € 200,00 per maand maar door de constante negatieve reiservaringen ook een stuk minder gaan reizen.
De voortekenen voor 2025 zijn ook negatief voor NS. Prorail gaat heel veel werkzaamheden uitvoeren dit jaar, betekent dat er dus veel vervangend treinvervoer zal worden ingezet. Op korte termijn dus bijvoorbeeld Den Helder-Heerhugowaard. Aangezien er in bussen totaal geen controle is op vervoerbewijzen zal een groot deel van de reizigers dit denk ik aangrijpen om tussen die 2 steden gratis te reizen.

Ondertussen is de topman van NS vooral erg onzichtbaar wat mij betreft. ook opvallend dat in het stuk op nu.nl mevrouw Magielse wordt geciteerd en niet Wouter Koolmees.

Maar het treinbedrijf blijft in de “knalrode cijfers” zitten, zegt NS-topvrouw Angelique Magielse.