fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Staking: bijna alle bussen vallen uit

Vrijwel alle bussen in Nederland rijden vandaag niet door een staking. GVB (Amsterdam), RET (Rotterdam) en HTM (Den Haag) rijden wel gewoon. Ook de Arriva-bussen in de Achterhoek rijden.

De bedoeling was dat ook de regionale treinen van Connexxion/Breng zouden rijden. Alhoewel machinisten wel wilden werken, vallen de treinen in elk geval heel de ochtend uit. Dat komt omdat de bijsturing van het personeel staakt, zeggen ingewijden tegenover Treinreiziger.nl. Ook de Arriva-treinen in Limburg vallen uit. Dat was echter vooraf al aangekondigd.

Buurtbussen worden gereden door vrijwilligers en rijden in het algemeen wel gewoon. Een enkele streekbus is ondanks de staking toch uitgereden. Maar dat is zeer minimaal, en algemeen onvoldoende om een regelmatige betrouwbare dienstregeling te kunnen bieden.

De buschauffeurs staken vanwege de werkdruk. In de loop der tijd is het openbaar vervoer steeds efficiënter geworden – volgens actievoerende Brabantse buschauffeurs wel 30 à 40 procent. Daardoor zijn er voor chauffeurs soms uren lang geen mogelijkheid om te plassen. Ook willen de chauffeurs jaarlijks duizend euro extra, wat neerkomt op een loonsverhoging van circa 3 procent.

De vervoerders hebben er geen begrip voor dat de chauffeurs een hele dag het werk hebben neergelegd. De vervoerders willen met de vakbonden praten, maar die willen eerst concrete toezeggingen krijgen. Als de vervoerders niet over de brug komen, dreigen de vakbonden meerdere dagen het werk neer te leggen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De Leeuw
6 jaren geleden

Wordt tijd dat de rechter het gratis vervoeren van passagiers als stakingsmiddel gaat toestaan.
Dan tref je de werkgevers in de portemonnee en krijg je het publiek alleen maar aan je kant staan.

T.Withagen
6 jaren geleden
Antwoord aan  De Leeuw

Helemaal mee eens. Wil mijn auto de deur uit doen, maar door het gestaak zal ik daar nog heel goed over nadenken.

Gerard ter Haar.
6 jaren geleden

Vorige week donderdag stond ik twee uur in Oldenzaal Trein had een bommelding, nu ben ik in Maastricht, is het niet duidelijk of ik met de trein terugkan naar Oldenzaal. De ene berichtgeving meldt dat alleen de Arriva treinen niet rijden, en de andere meldt dat alle treinen stopstaan, zeg het maar ?????

Dennis
6 jaren geleden
Antwoord aan  Gerard ter Haar.

Alleen de Arriva-trein rijdt niet op jouw route, dus je moet in Limburg niet met een stoptrein/sprinter reizen. De Intercity naar Alkmaar nemen dus vanaf Maastricht, in Den Bosch overstappen op de IC naar Zwolle en in Zutphen op de stopper naar Oldenzaal. Of in die eerste blijven zitten tot Utrecht en dan via Amersfoort naar Hengelo en dan de stoptrein naar Oldenzaal, kan ook. Dat rijdt allemaal gewoon.

Anoniem
6 jaren geleden

Pak dan gewoon een flesje en pis faar in we hebben onze afspraak gemist 🖕

iwan vaalt
6 jaren geleden

Als het bus vervoer in de achterhoek nou eens goed zou werken.
Dan heb ik er niets op tegen, maar ze rijden 1 keer per uur dus een staking hier hoeft niet want ze hebben tijd genoeg om op tijd te komen.

fons v zandvliet
6 jaren geleden

ik ben het spuugzat dat gestaak