fbpx
Foto: (c) DB

Staking van 109 uur dreigt bij Duitse spoorwegen (DB)

UPDATE. Treinreizigers kunnen zich gaan opmaken voor de langste staking ooit bij de Duitse spoorwegen (DB). De Duitse machinistenvakbond GDL heeft dinsdag een staking afgekondigd die 109 uur gaat duren, melden Duitse media dinsdag. De staking begint woensdag en duurt tot en met maandag.

  • Update! De staking zal duren t/m zaterdagavond 18:00 uur.

Woensdag om 15.00 uur wordt het goederenvervoer stilgelegd. Donderdag voegen de machinisten van de passagierstreinen zich bij hun stakende collega´s. Vanaf donderdag 02.00 uur tot maandag 04.00 uur worden ook machinisten van reizigerstreinen opgeroepen te staken.

Nederland – Duitsland
Door de staking zal de trein Amsterdam – Berlijn slechts tot net over de Duitse grens rijden (Bad Bentheim). Vanaf Bad Bentheim wordt er geen vervangend vervoer geregeld. De ICE Amsterdam – Basel valt geheel uit, en ook andere ICE´s Amsterdam – Frankfurt kunnen uitvallen. Ook de regionale treinen tussen Nederland en Duitsland kunnen hinder ondervinden. Dat geldt ook voor de nachttreinen die naar München rijden of via Duitsland naar Praag, Warschau en Zürich. Tijdens eerdere stakingen vielen bijna alle nachttreinen uit. De SBB meldt inmiddels dat alle nachttreinen van / naar Zwitserland – dus ook de nachttrein van Amsterdam naar Zürich v.v – tijdens de staking uitvallen.

Omreizen
Tijdens de staking zal Amsterdam dus niet rechtstreeks verbonden zijn met Berlijn. Er zijn alternatieve mogelijkheden om met ICE International naar Berlijn te reizen, via Keulen/Duisburg. Treintickets voor IC Berlijn zijn tijdens de staking ook op deze route geldig. Het aantal alternatieve reismogelijkheden is beperkt. Ook zullen treinen die wel rijden erg vol zijn, omdat er veel treinen uitvallen. Ook kunnen reizigers die van, naar of via Duitsland reizen, kiezen om hun ticket kosteloos te annuleren of omboeken naar een andere datum.

Andere maatschappijen
Treinen van andere maatschappijen dan Deutsche Bahn rijden de komende dagen wel. Dat betekent onder meer dat reizigers uit Groningen, Enschede en Venlo wel met de reguliere lokale treinen naar Duitsland kunnen. Wel is eenmaal over de grens een eventuele overstap op een trein van de Deutsche Bahn niet gegarandeerd.

Aangepaste dienstregeling
Tot de staking is opgeroepen door machinistenvakbond GDL. Tot groot ongenoegen van DB dat in dagblad Der Tagesspiegel liet weten “´sprakeloos” te zijn. Een nieuwe staking is volgens het Duitse spoorwegbedrijf ´je reinste haarkloverij´. Er is een vervangende dienstregeling opgesteld, waardoor ongeveer een derde van de treinen kan blijven rijden, maar volgens DB ´wordt het openbare leven lamgelegd´. Ulrich Weber van DB heeft de vakbond opgeroepen om onverwijld met het spoorbedrijf aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Berlijn
Vooral in Berlijn gaat de treinstaking voor problemen zorgen. Er worden in het weekeinde honderdduizenden mensen verwacht voor de herdenking van de muurval. Grote groepen mensen willen dan naar verwachting gebruikmaken van de S-Bahn, het stadsnet van de hoofdstad, maar ook daar rijden waarschijnlijk geen of minder treinen. Bovendien wordt er vrijdag een voetbalwedstrijd gespeeld en veel fans nemen vaak de trein naar het stadion.

Goederen
Ook Nederlandse klanten van goederenvervoerder DB Schenker krijgen te maken met zware verstoringen en uitval van goederentreinen van, naar en via Duitsland. “Het spijt ons erg dat we onze klanten niet kunnen bieden waarvoor ze hebben betaald. We hebben hen dinsdag geïnformeerd over de gevolgen”, aldus de zegsman woensdag. Branchevereniging KNV denkt dat Nederlandse bedrijven miljoenen euro´s schaden hebben door de staking.

Merkel
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de machinisten die in staking gaan, opgeroepen met “gevoel voor proporties´´ te werk te gaan. Volgens Merkel zou overleg door onafhankelijke bemiddelaars een oplossing kunnen bieden. Merkel was niet de enige politicus die zich over de staking uitliet. De minister van Economische Zaken, Sigmar Gabriël (SPD) veroordeelde de werkonderbreking. “Wat nu gebeurt, is misbruik van het stakingsrecht´´, zei hij in Bild. “We hebben nu verantwoordelijkheidsbesef nodig op alle fronten in ons land´´.

Vorige staking
Het is al de zesde keer dat Duitse machinisten gaan staken. Zondag liepen de salarisonderhandelingen tussen de machinisten en DB opnieuw stuk, waarop GDL direct verklaarde met nieuwe acties te komen. De vorige staking, ruim twee weken geleden, duurde toen vijftig uur.

Frankrijk
Behalve in Duitsland zijn er overigens ook stakingen in andere landen. Zo staakt dinsdag (4 november) ook een deel van de Franse Spoorwegen (SNCF). Die staking lijkt alleen enkele binnenlandse, Franse trajecten te treffen. Thalys Amsterdam-Brussel-Parijs en TGV’s Brussel-Frankrijk rijden volgens de normale dienstregeling.

België
Ook in België dreigen er stakingen op het spoor. Op 24 november, 1 december, 8 december en 15 december staan er acties bij de NMBS gepland. De drie acties zijn iedere keer geconcentreerd rond één stad. De staking van 15 december zal het treinverkeer in heel België treffen. De stakingen kunnen ook gevolgen hebben voor het internationale treinverkeer.

(c) Treinreiziger.nl / ANP / Novum