fbpx

Strippenkaart per 25 juni uit Amsterdamse metro

28 apr 2009 18:14

(Novum) – Amsterdam wil de strippenkaart per 25 juni uit de metro hebben. De Stadsregio Amsterdam heeft hiertoe een verzoek ingediend bij de staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie). Als alles volgens plan verloopt, kunnen reizigers in Amsterdam vanaf die datum alleen nog met een OV-chipkaart per metro reizen.

Stadsregio Amsterdam, een samenwerkingsverband van zestien gemeenten rond de hoofdstad, heeft gewacht met het aanvragen van het schrappen van de strippenkaart totdat duidelijk werd dat de streefdatum van 25 juni gehaald ging worden.

Sinds april 2006 is het mogelijk om in de Amsterdamse metro te reizen met een OV-chipkaart. Naar schatting van het gemeentelijk vervoerbedrijf GVB kost het naast elkaar bestaan van de strippenkaart en de OV-chipkaart maandelijks achthonderdduizend euro. Het schrappen van de strippenkaart zou flink kostenbesparend werken, verwacht het vervoerbedrijf.

Ook moet het einde van de strippenkaart en de invoering van de OV-chip leiden tot minder zwartrijden en meer veiligheid in de metro. In de Rotterdamse metro, waar de strippenkaart in januari werd afgeschaft, is het aantal zwartrijders afgenomen van tien procent naar ongeveer vier procent. Dit bleek uit een evaluatie die staatssecretaris Huizinga in april naar de Kamer stuurde. Bovendien zou de reiziger zich veiliger voelen.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *