fbpx
Foto: (c) DB

Tot 22 uur vertraging voor Duitse treinreizigers door ijzel

04 jan 2016 15:44

Meer dan zeshonderd passagiers hebben de nacht van zondag op maandag in Duitsland doorgebracht in een intercity. Die bleef midden tussen de weilanden staan, doordat de bovenleiding was bevroren. Uiteindelijk vertrok de trein maandagochtend pas, volgens het ANP 22 uur te laat.

De meeste reizigers hadden de kerstvakantie doorgebracht op Norderney, een Duits eiland in de Waddenzee. Hun trein moest zondagochtend vertrekken uit Norddeich Mole, de plek waar hun veerboot aankwam. Vanwege de kou vertrok de trein echter drie uur later dan gepland. Kort na vertrek strandde de trein al. Pas op zondagavond kon een locomotief de trein wegslepen naar een klein station. Het Rode Kruis ving de passagiers, onder wie dertig kinderen, daar op met eten en dekens.

Vanwege de ijzel wilden busbedrijven en taxidiensten niet naar het station komen om de reizigers op te halen. Daarom keerde de trein terug naar het vertrekstation. Reizigers moesten in de coupés en in de vertrekhal bij de veerboothaven slapen.

In de avond en nacht hielden de reizigers de stemming erin, maar maandagochtend vroeg sloeg de sfeer om. Kort na vertrek strandde de trein namelijk weer, vanwege een wisselstoring bij de stad Emden. "Het is hier spiegelglad. Maar in Rusland rijden de treinen ook. Waarom het hier niet lukt, is mij een raadsel", zei een van de reizigers. De storing kon snel worden verholpen.

Ook andere treinen ondervonden hinder van de ijzel. Zo kon een trein in de tegenrichting station Emden niet bereiken. De reizigers moesten de laatste kilometer lopend afleggen.

Vanwege de ijzel waren er in Duitsland ook veel auto-ongelukken. In de hoofdstad Berlijn lagen meerdere tramlijnen plat vanwege wisselstoringen. Het kwik zakte ´s nachts tot 10 graden onder nul.

(c) ANP