Trein Amsterdam – Basel (ICE)

Met de trein naar Zwitserland? T/m 15 juli 2024 kun je gebruik maken van de ICE Amsterdam – Basel. Daarnaast kun je ook met de nachttrein Amsterdam – Zürich naar Zwitserland. In 6 uur en 43 minuten rijdt de trein van Amsterdam naar het Zwitserse Basel. Treintickets naar Basel per ICE zijn beschikbaar vanaf € 37,90 via NS International.

Let op: in 2024 rijdt trein naar Basel slechts t/m 15 juli 2024. Daarna verdwijnt de directe trein en stapt u overdag minimaal 1x over. De nachttrein Amsterdam – Basel – Zürich blijft wel rijden. In de zomerperiode is reserveren verplicht voor de ICE.

Comfort trein Amsterdam – Basel

1e klas
2e klas

De trein Amsterdam – Basel is van alle gemakken voorzien. Zo is er bij elke zitplek een stopcontact. Ook is de trein uitgerust met wifi. Wil je onderweg iets eten of drinken? Geen probleem. De trein is uitgerust met een bar / bistro. De trein biedt voldoende beenruimte en een goed zitcomfort. Reis je met kinderen? Dan kun je een familiecompartiment reserveren. Goed om te weten: door langdurige werkzaamheden komt de trein naar Basel vanaf 15 juli 2024 te vervallen. Ook in 2025 zal de trein niet rijden. Wel is het de bedoeling dat je in de loop van 2024 met een nieuwe trein van GoVolta rechtstreeks naar Basel Bad kan. Deze trein zal langs de Rijn rijden en aanzienlijk langer onderweg zijn dan de ICE.

Service in de 1e klas

In de eerste klas kun je op extra service rekenen. Zo kun je bij de zitplek een hapje en een drankje bestellen. Ook zijn er (Duitse) kranten aanwezig. In de 1e klas heb je bovendien meer beenruimte, en zijn de zitplaatsen breder. Heb je een 1eklasticket? Dan kun je meestal in een speciale lounge wachten op de trein. Let op: sinds 2020 heb je met een Sparpreis-ticket geen toegang meer tot de DB Lounge.

Foto: Stefan Verkerk

Dienstregeling

De trein Amsterdam – Basel rijdt dagelijks. Rond feestdagen is de dienstregeling soms aangepast. In de regel vertrekt de trein rond 8:08 u uit Amsterdam Centraal. Daarna stopt de trein in Nederland te Utrecht Centraal (v. 8:37) en Arnhem Centraal (v. 9:07). Tijdens werkzaamheden vertrekt de trein Amsterdam – Basel soms eerder en kunnen de stopstations afwijken. Let op: vanaf 15 juli 2024 komt de ICE Amsterdam – Basel te vervallen.

In Duitsland wordt er gestopt te Oberhausen Hbf, Duisburg Hbf, Keulen Hbf (of Keulen Messe/Deutz), Siegburg / Bonn, Frankfurt Flughafen, Mannheim, Karlsruhe, Offenburg en Freiburg. Daarna rijdt de trein door naar Basel. In Basel stopt de trein te Basel Bad en Basel SBB. Basel SBB wordt normaal gesproken rond 14:47 uur bereikt. Soms is de trein iets later. Zie hier de dienstregeling van de ICE Amsterdam – Basel. Op de route Amsterdam – Basel – Zürich rijdt er ook een nachttrein.

Wil je naar een Duitse bestemming? Dan kun je ook gebruik maken van de ICE Amsterdam – Frankfurt. Wie naar Zwitserland wil kan bovendien in Frankfurt overstappen op een andere ICE.

Trein Amsterdam – Basel Bad van GoVolta

GoVolta wil een directe trein Amsterdam – Basel introduceren. De startdatum is onbekend, maar vermoedelijk in de loop van 2024. De bedoeling is dat je gemiddeld voor circa 50 a 60 euro retour naar Basel kunt. Nadere informatie ontbreekt momenteel. Hieronder al wel de verwachte dienstregeling.

Met de trein naar het Buitenland

This post was last modified on 3 december 2023 23:22

Share

Recent Posts

Vervoerregio Amsterdam steekt 111 miljoen in toegankelijkheid OV

De Vervoerregio Amsterdam gaat in drie jaar tijd in totaal 111 miljoen euro steken in…

24 minuten terug

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

1 dag terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

1 dag terug

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer…

1 dag terug

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

3 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

3 dagen terug