fbpx
Foto: aapsky / Shutterstock

Reserveren verplicht voor de ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel

Wil je met de trein naar Duitsland? Als je gebruik maakt van de ICE Amsterdam- Frankfurt of de ICE Amsterdam – Basel is het goed om te weten dat je in de zomer verplicht een zitplekje moet reserveren. Dit omdat de vraag groter is dan het aanbod.

Reserveren verplicht

In 2022 waren de treinen soms overvol. Daarom geldt er vanaf 2023 in de zomerperiode een reserveringsplicht. In 2023 geldt de reserveringsplicht voor de periode 17 juni tot 18 augustus. Vanaf 14 april voegt NS International bij het boeken van tickets voor ICE’s in deze periode automatisch en gratis een verplichte stoelreservering toegevoegd.

De verplichte zitplaatsreservering geldt niet voor treinreizen binnen Duitsland of Nederland, maar uitsluitend als je de grens passeert met de ICE. De reserveringsplicht geldt ook voor reizigers met een Interrail Pass of Eurail Pass. Wil je een reservering maken? Dan kan dat via de Interrail. Via DB kun je online niet zelf een reservering maken.

Geen directe ICE naar Basel

De rechtstreekse ICE naar Basel (ICE 105 of 255) zal van 27 mei tot 12 september niet rijden. In plaats daarvan rijdt er een vervangende ICE (ICE 225 / 224) naar Frankfurt Hbf. Wil je met de trein naar Basel? Dan moet je in Frankfurt Flughafen overstappen. Deze aanpassing is nodig vanwege materieeltekort.

5 gedachten aan “Reserveren verplicht voor de ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel”

 1. Anoniem schreef:

  Ook fijn om te weten is dat NS International geen tickets voor deze trein kan boeken. Niet telefonisch of online, de boekingssystemen crashen nadat er betaald is en zodra het systeem de zitplekken gaat reserveren. Boeken direct bij Bahn werkt wel (alhoewel dat soms ook een extra poging kost).

 2. Hanzeboog schreef:

  Zie op DB app ook overstap bij Siegburg voor ICE naar Basel. Maar meestal zal het een overstap zijn bij Frankfurt Flughafen Fernbahnhofe.

  Of het verplicht boeken zo’n groot verschil zal zijn. De Interrail treinreizigers reserveren nu ook. Dan is er altijd zitplaats.

 3. Bert Sitters schreef:

  “In 2023 geldt de reserveringsplicht voor de periode 17 juni tot 18 augustus. Vanaf 14 april voegt NS International bij het boeken van tickets voor ICE’s in deze periode automatisch en gratis een verplichte stoelreservering toegevoegd.”
  Gebeurt dit ook als ik bij de DB in die periode bijvoorbeeld een ticket Amsterdam – Bazel boek?

  Binnenlandse reizigers hoeven niet te reserveren. Nemen deze dan geen ruimte in beslag?

  1. TtC schreef:

   Binnenlandse reizen in Nederland zijn alleen op papier mogelijk (om financiële/contractuele redenen), maar in praktijk niet toegestaan. In de richting van Amsterdam staat er “Niet instappen” en in de omgekeerde richting komt er per 17 juni de toevoeging “Reserveren verplicht” te staan. Aangezien reserveren voor een Nederlandse binnenlandse reis niet mogelijk is en ook “Niet instappen” weinig aan interpretatie over laat zal het aantal binnenlandse reizigers in Nederland nagenoeg nihil zijn. In Duitsland speelt het capaciteitsprobleem veel minder een rol omdat er simpelweg meer capaciteit is doordat er meer ICE treinen rijden.

 4. Arjen ter Keurst schreef:

  Deze regeling is vrees ik weer een voorbeeld van een bureau oplossingen. Niet goed doordachte besluiten. Reis je van Zwitserland naar een Nederlandse bestemming, dan is reservering verplicht. En bij de reis moet men op dit moment minimaal éėn maal in Duitsland overstappen.
  Vroeg boeken wordt vrijwel standaard afgestraft. Vrijwel altijd komt er het bericht dat de reis niet meer mogelijk is. Dat men een alternatief moet zoeken.
  Probleem 1, vrijwel alles is dan al vol. .
  Probleem 2, veel groter.
  Reserveren mag niet zonder een (duurder) nieuw kaartje te kopen. Eenvoudig een plaats in een andere trein reserveren gaat niet. Niet voor de trein die de Nederlandse grens passeert.
  Wie bedenkt een zo klant onvriendelijke regel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *