fbpx
Foto: Guus van de Wetering (NS/GUUS PR, archief)

Uitgedunde dienstregeling blijft bij verwacht winterweer

11 nov 2016 19:09

Bij verwacht winterweer zullen de Nederlandse Spoorwegen en ProRail de treindienst uitdunnen, net als andere jaren. Daarmee wil de spoorsector voorkomen dat bij winterweer het treinverkeer "out of control" raakt. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.  

Sinds 2012 schrappen NS en ProRail delen van de dienstregeling bij verwacht winterweer. De jaren daarvoor liep het treinverkeer rond belangrijke knooppunten soms volledig vast bij winters weer. De uitgedunde dienstregeling kan worden ingezet als er minimaal 1,5 centimeter sneeuw of 10 graden vorst wordt verwacht.

Meestal wordt bij winterweer direct in heel Nederland geschrapt in het treinaanbod. Op trajecten waar normaal vier intercity´s rijden, wordt dit in de regel gehalveerd. Dat geldt ook voor plekken waar vier sprinters per uur rijden. Een enkele keer wordt gekozen om de treindienst alleen op regionale schaal aan te passen.

Als verwacht winterweer uitblijft, blijven de treinen toch volgens de uitgedunde dienstregeling rijden. Deze winter wordt het echter voor het eerst mogelijk om het treinverkeer dan toch alsnog weer normaal te hervatten, in gevallen waar er sprake is van een regionaal aangepaste dienstregeling.

Op de langere termijn moet het spoor bij alle omstandigheden betrouwbaar blijven. "De winterambitie voor de langere termijn is om toe te werken naar een situatie waarin onder (vrijwel) alle omstandigheden betrouwbaar vervoer en goede reisinformatie aan de reiziger wordt gegeven," schreef de voorganger van Dijksma eerder aan de Tweede Kamer.