Veolia accepteert alsnog verlies in Limburg
14 apr 2016 17:48
Veolia staakt zijn verzet tegen de gunning van het openbaar vervoer in Limburg aan concurrent Arriva. Veolia heeft tot nu toe altijd geijverd voor een nieuwe aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. Daarvoor was er een klacht ingediend bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Die klacht is nu ingetrokken.
Aanvankelijk kwam NS-dochter Abellio als winnaar uit de bus, maar toen bleek dat NS gesjoemeld had, ging de winst alsnog naar Arriva. Veolia vond dat de aanbesteding opnieuw moest. Veolia – maar ook Arriva – was in haar bod op bepaalde punten afhankelijk van NS. Maar NS koos er bewust voor om niet of heel laat te reageren, waardoor Veolia vond dat ze geen goed bod kon uitbrengen.
Reizigersorganisatie Voor Beter OV vindt dat de partijen er nu alsnog op een volwassen manier uit zijn gekomen. "Het is mooi om te zien hoe de Provincie Limburg, Arriva en Transdev (het moederbedrijf van Veolia, red.) de handen ineenslaan in het belang van het regionale bus- en treinvervoer. Deze houding zien wij graag", zegt woordvoerder Rikus Spithorst. Volgens de organisatie was het bezwaar van Veolia zeker niet kansloos.
De provincie Limburg is blij dat tijdrovende juridische procedures nu van de baan zijn. De nieuwe concessie gaat in december in, en liep gevaar als het juridische proces voort zou duren. Gedeputeerde Openbaar Vervoer van de Provincie Limburg Patrick van der Broeck is dan ook blij met het besluit van Veolia. “Er is nu duidelijkheid voor alle partijen. Dit levert een tijdswinst op van minimaal drie maanden. Arriva kan doorgaan met de voorbereidingen en aanschaf van nieuw materieel. De overgang van personeel van Veolia naar Arriva kan zorgvuldig geregeld worden", reageert Van der Broeck.
Op initiatief van Veolia zijn de afgelopen weken een aantal gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de provincie en Arriva. Veolia had ook een meningsverschil met de provincie over de bussen. De vervoerder had tegen de afspraken in de nieuwe bussen vervangen door oude bussen. Daarom had de provincie een boete opgelegd van 800.000 euro. Veolia trekt ook het bezwaar daartegen in. Toch hoeft Veolia die boete niet te betalen, omdat de provincie bereid is om de boete in te trekken. Wel moet Veolia de vanaf november vorig jaar ingezette extra capaciteit op de Maaslijn continueren.
Door de intrekking van het beroep wordt de gunning van het openbaar vervoer aan Arriva voor de komende vijftien jaar onherroepelijk. “De gemaakte afspraken maken de overgang een stuk gemakkelijker”, aldus Patrick van der Broeck. “Meer tijd betekent een betere afstemming en dus minder kans op fouten. Kortom, de reiziger kan blijven rekenen op uitstekend en uitgekiend openbaar vervoer. Winst voor iedereen dus.”