fbpx
Foto: Dave van Hattem

Voor Beter OV luidt noodklok over uitloop werkzaamheden

Reizigersclub Voor Beter OV is het zat dat treinreizigers in de ochtendspits de dupe worden van uitgelopen nachtelijke werkzaamheden. De vereniging heeft daarom een brandbrief naar topman Pier Eringa van ProRail gestuurd.

De afgelopen week ging volgens Voor Beter OV op drie belangrijke spoortrajecten (rond Den Haag, rond Almere en rond Utrecht) mis, en ook vanmorgen was het weer raak. Tussen Arnhem – Nijmegen / Tiel werd de treindienst door werkzaamheden uitgedund.

"Het loopt veel te vaak uit. Alleen al afgelopen week schatten we dat tenminste 30.000 reizigers daar de dupe van zijn geworden. Onderhoud is nodig, maar dat moet wel ruim van tevoren bekend zijn. Nu komen aannemersfouten steeds vaker voor, waardoor de consument de volgende dag met de ellende wordt opgescheept," vindt voorman Rikus Spithorst van Voor Beter OV.

Treinreiziger.nl begrijpt de kritiek van de vereniging. "Gelukkig vinden de meeste werkzaamheden nog ´s nachts plaats. Veel werkzaamheden worden misschien tijdig afgerond, maar de impact is enorm als die werkzaamheden uitlopen. Dit moet je als sector niet willen en ze moeten er meer aan doen om dit probleem te verminderen," zegt redacteur Hildebrand van Kuijeren in een reactie. 

ProRail doet er naar eigen zeggen alles aan om werkzaamheden op tijd af te ronden. "Dat gaat meestal goed. Soms lukt dit helaas niet. Dan ondervindt het treinverkeer daar hinder van. Heel vervelend voor de reizigers. Deze uitlopen onderzoeken we. Indien nodig nemen we maatregelen om herhaling te voorkomen," zei de directiewoordvoerder tegenover De Telegraaf.

Spithorst neemt er geen genoegen mee. "Er is veelal sprake van prutswerk, waardoor reizigers voor onaangename verrassingen komen te staan. Dat is onacceptabel. ProRail moet beter controle uitoefenen op het nachtwerk. Ook de actuele informatie van de vervoerders laat nog vaak te wensen over," meent hij.

Spithorst geeft Eringa in overweging om het nachtwerk aan het spoor op te schorten, "totdat er adequate maatregelen zijn genomen om het reizigersleed te voorkomen." Dat is volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren geen slim idee. "Er zijn al plannen om vaker overdag te gaan werken, dat is geen goede ontwikkeling. Dus wat mij betreft: blijf graag ´s nachts werken, maar zorg voor een alternatief plan als het onderhoud niet volgens planning verloopt."