fbpx

VVD en D66: ov-gemakskaart voor toeristen

31 mrt 2015 21:45

Er moet een Nationale Toeristenpas komen, vindt D66. Daarmee moeten toeristen voor een vast bedrag een bepaald aantal dagen in alle treinen, bussen, metro’s, trams en veerboten kunnen en ook nog eens korting op krijgen toeristische attracties.

"We weten dat Amsterdam tegen de randen aanloopt van hoeveel toeristen de stad aankan. En in Nederland is zoveel meer te zien. Zorg ervoor dat de toeristen ook gemakkelijk de oude binnenstad van Gouda, het Kröller-Müller museum in het nationale park de Hoge Veluwe en onze Waddeneilanden kunnen bezoeken. Het vervoer daar naartoe moet je zo laagdrempelig als mogelijk maken”, denkt D66´er Kees Verhoeven.

Hij wil af van alle losse kaartjes en verschillende systemen. "Doordat toeristen gemakkelijker heel Nederland door kunnen reizen, kan de werkgelegenheid in heel Nederland profiteren. Honderdduizenden mensen hebben in Nederland werk door toeristen.”

De VVD wil om diezelfde reden in elk geval een soort gemakskaart voor al het openbaar vervoer, waarmee toeristen één of meerdere dagen overal op en in kunnen springen.

VVD´er Erik Ziengs: "De toeristenkaart moet een echt visitekaartje voor Nederland worden. Reizen door Nederland moet weer leuk worden voor toeristen, het huidige systeem veroorzaakt vooral een hoop stress”. We moeten onze gasten ,,niet lastig vallen met het palet van vervoerders´´ in ons land, aldus de parlementariër.

"De toerist wil gewoon het maximale uit zijn verblijf in Nederland kunnen halen. Hij of zij wil zonder gedoe van Amsterdam naar Maastricht kunnen reizen en als het even kan Giethoorn nog meepakken.

Treinreiziger.nl stelde eerder aan NS voor om een Toeristenkaart te introduceren (zie folder: Reiziger op 1, 2 en 3), met die suggestie heeft NS weinig gedaan. Alleen voor reizen naar Amsterdam bestaat er sinds vorig jaar een treinkaartje gecombineerd met een GVB dagkaart. In Zwitserland, Spanje en Groot-Brittannië bestaan er al ov-passen, speciaal voor de toerist.

(c) ANP