fbpx

Zeer ernstig treinongeluk bij Amsterdam

Bij een frontale botsing tussen twee treinen zijn 136 personen gewond geraakt, waarvan 56 ernstig. Het ongeluk vond plaats rond 18:35 uur ten westen van Amsterdam Centraal. De Inspectie Leefomgeving en Transport, de spoorwegpolitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn een onderzoek gestart.

De brandweer liet omstreeks 21:30 uur weten dat alle gewonden uit de trein zijn gehaald. Lichtgewonden zijn ter plekken behandeld, zwaar gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen. Over het aantal gewonden waren zaterdag diverse tegenstrijdige berichten. Het lijkt erop dat er 136 personen gewond zijn geraakt, waarvan 43 ernstig en 13 zeer ernstig. 

  • Update: De NOS spreekt inmiddels niet meer van 136 gewonden, maar van ruim 100 gewonden. Volgens nu.nl gaat het om 117 gewonden. Ongeveer 75 gewonden zijn in ziekenhuizen behandeld

Machinisten
Beide machinisten zijn gewond geraakt. De machinist van de intercity is ernstig gewond geraakt. De machinist van de Sprinter is volgens een woordvoerder van NS lichtgewond.

Betrokken treinen
De intercity was onderweg van Den Helder naar Nijmegen en raakte frontaal in aanrijding met de Sprinter van Rotterdam naar Uitgeest. De oorzaak van de aanrijding is nog onduidelijk. AT5 volgt zaterdag de ontwikkelingen van het treinongeluk live op televisie. Volgens ooggetuigen zou één van de twee treinen voor het ongeluk een langgerekt geluidssignaal hebben gegeven en hadden de treinen een lage snelheid. Naar verluidt zouden hulpdiensten binnen 8 minuten op de plek des onheils aangekomen zijn.

Geen treinverkeer
Door het ernstige treinongeluk rijden er vanuit Amsterdam geen treinen naar Zaandam, Schiphol en Haarlem (en vice versa). Dat zal zeker tot einde dienstregeling zo blijven. NS heeft bussen besteld. Het bedrijf verwacht dat het treinverkeer zondagmorgen weer hervat zal worden.

Bussen
ProRail meldt om 21:00 uur dat er bussen rijden tussen Haarlem en Amsterdam Sloterdijk. Er wordt geen melding gemaakt van vervangende bussen tussen Zaandam en Amsterdam Sloterdijk. Tussen Amsterdam Sloterdijk – Amsterdam Lelylaan – Amsterdam Zuid en Duivendrecht kunnen reizigers gebruik maken van de GVB metro. Tussen Schiphol en Amsterdam kunnen treinreizigers omreizen via Duivendrecht. Reizigers moeten rekening houden met meer dan 60 minuten vertraging.

Foto: Giovanni Laisina