fbpx
Foto: Archief / Deutsche Bahn

Twee Zwitserse treinen van het spoor gewaaid

In het noordwesten van Zwitserland zijn in dertig minuten tijd twee treinen ontspoord door storm. Door de beide afzonderlijke incidenten in het kanton Bern vielen meerdere gewonden, melden Zwitserse media.

Twee incidenten

De eerste trein, van de plaatselijke spoorwegmaatschappij Aare Seeland, werd vrijdag rond 16:30 uur van het spoor geblazen in Lüscherz. De trein was onderweg naar Biel toen hij bij een harde windvlaag plots van het spoor werd geduwd. In de gekantelde trein zaten zestien mensen. Meerdere personen raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Na het incident is het treinverkeer op de spoorlijn gestaakt.

Ongeveer twintig minuten later ontvingen hulpdiensten opnieuw een melding, dit keer bij het plaatsje Büren, ook in dezelfde provincie (kanton). Büren is ongeveer veertig kilometer verwijderd van Lüscherz.

Orkaanwind

Net als bij Lüscherz gebeurde het ongeluk in Büren ook dichtbij het station. Dit maal ging het om een regionale trein van de Regionalverkehrs Bern-Solothurn (RBS). In deze trein zaten 40 mensen, daarvan raakten veertien reizigers gewond, waarvan zeker één ernstig.

Op het moment van het ongeluk registreerde een nabijgelegen weerstation een windvlaag van 136 kilometer per uur, dat is orkaankracht.

Nederland

In Nederland is er soms kritiek als er bij harde wind geen treinen over de hogesnelheidslijn rijden. Met name de Moerdijkbrug wordt als te gevaarlijk beschouwd bij harde wind. Door het plaatsen van windschermen kunnen treinen tegenwoordig doorrijden tot windkracht zeven à acht.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

https://twitter.com/branko_8_5_80/status/1641838927836217346

8 gedachten aan “Twee Zwitserse treinen van het spoor gewaaid”

 1. Baardstaart schreef:

  Voor mij dit jaar geen gevaarlijke treinen in het buitenland. Heb dit jaar mijn vakantie geboekt bij Forumair…. https://forumair.nl/

  1. Anoniem schreef:

   sukses!!

   https://www.luchtvaartnieuws.nl/nieuws/categorie/2/airlines/meer-doden-bij-vliegtuigongelukken-in-2022

   MEER DODEN BIJ VLIEGTUIGONGELUKKEN IN 2022
   China Eastern 737
   3 januari 2023 – 12:22 | Door: Richard Schuurman
   SCHIPHOL – Bij vliegtuigongevallen zijn vorig jaar wereldwijd 178 mensen om het leven gekomen. Dat is ruim een keer zoveel als de 81 slachtoffers in 2021. Toch kan hieruit niet worden geconcludeerd dat de burgerluchtvaart in 2022 onveiliger is geworden, zo stelt het Nederlandse onderzoeksbureau To70 in zijn jaarlijkse ongevallenrapportage.

   Baardstaart effe googlen.

  2. Died schreef:

   Leuk al deze Anekdotische bewijzen

  3. Hildebrand (Treinreiziger.nl) schreef:

   Dit is denk ik een 1 april grap.😀

   1. Marceliño schreef:

    Forumair, Forum Renaissance school, je zou je rot lachen ware het niet dat deze laatste echt bestaat (in Almere)

    1. Baardstaart schreef:

     Forumair is net als dit artikel een 1 april grap. Om hem niet meteen te verpesten had ik dus bewust een andere 1 april grap van Forumair gebruikt.

     Aangaande de Renaissance school vind ik wel een goed idee en initiatief. Je hoeft niet met alles eens te zijn, maar traditioneel onderwijs met in de ochtend klassiek taal en rekenen en in de middag meer de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van het kind vind ik echt niet zo slecht. De lentekriebels op de basisschool heb ik wel mijn serieuze twijfels bij. Ik heb zelf geen kinderen, maar als ik ze had stuur ik ze liever naar een Renaissance school dan naar een modale lagere school.

    2. Johan schreef:

     @Baardstaart

     De inhoud van dit artikel klinkt erg onwaarschijnlijk, maar er is geen enkele referentie aan de datum van 1 april.

 2. Railfan schreef:

  Zeker geen 1-aprilgrap, maar een serieus bericht.
  De Appenzellerbahnen moeten zo’n 20 keer per jaar de treindienst tussen Schwende en Wasserauen vanwege de storm stilleggen en vervangen door een busdienst. Er zijn daar meerdere keren treinen van het spoor gewaaid, zie https://www.tposcht.ch/news/laseyer-hebt-nostalgiewagen-aus-den-schienen/
  en https://www.tagblatt.ch/ostschweiz/appenzellerland/ein-gefuerchtetes-naturphaenomen-ld.643721

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *