fbpx

2017 en 2018: Uurlijkse Intercity Dordrecht – Breda

Op aandringen van de ChristenUnie meldt staatssecretaris Sharon Dijksma dat de komende twee jaar een Intercity blijft bestaan tussen Dordrecht en Breda. De staatssecretaris trekt daarvoor de portemonnee. Voor de lange termijn wil Dijksma op zoek naar structurele oplossingen.

Op dit moment rijdt er nog 2 keer per uur een doorgaande Intercity via Dordrecht naar Breda, Eindhoven en Venlo. In de dienstregeling 2017 gaat die trein niet meer via Dordrecht rijden, waardoor het aantal treinen tussen Dordrecht en Breda dreigde te halveren.

Dijksma heeft nu besloten dat er tussen Dordrecht en Breda één Intercity kan overblijven, "Dit is logistiek maakbaar, al zijn daar substantiële kosten aan verbonden. Gezien de gevolgen van het Fyra-alternatief voor de regio, ben ik bereid om deze verbinding voor een periode van 2 jaar te realiseren", aldus de staatssecretaris. In de komende twee jaar blijft Dijksma met NS en met de regionale partners zoeken naar logistieke en financiële ruimte voor een meer structurele oplossing. 

Met de tijdelijke oplossing daalt het aantal treinen tussen Dordrecht en Breda nog wel van vier naar drie. Bovendien moeten doorgaande treinreizigers blijven overstappen. Of een pendelintercity succesvol kan zijn is maar zeer de vraag. Immers, doorgaande reizigers moeten te allen tijde overstappen of de langzame Sprinter gebruiken.

De Kamervragen van de ChristenUnie over de Intercity Dordrecht – Breda zijn nog niet beantwoord.