fbpx

ACM: financiële effecten omvorming ProRail onduidelijk

15 dec 2016 19:42

Ook voor de ACM is nog onduidelijk wat de financiële effecten zullen zijn van de wijzigingen die het kabinet bij ProRail wil doorvoeren. Dat zegt de waakhond in een e-mail aan reizigersvereniging Maatschappij Voor Beter OV. 

ProRail wordt omgevormd van een BV naar een ZBO. Daardoor dreigt de spoorbeheerder straks per saldo hogere kosten te hebben. Het kabinet zegt er naar te streven dat het treinkaartje als gevolg van de omvorming niet duurder wordt. Maar het is nog onduidelijk of dat haalbaar is.

"Ik maak op dat nog niet zeker is dat de omvorming daadwerkelijk zal resulteren in een stijging van de belastingen," schrijft Anita Schilperoort van de Directie Telecom Vervoer en Post van de ACM aan de reizigersorganisatie. En vervolgens: "Voor ACM staat op dit moment dan ook nog niet vast wat de totale financiële effecten zijn van de omvorming."

Mocht ProRail wel meer belasting moeten gaan betalen, dan dient de spoorbeheerder volgens de Europese regels tenminste de kosten in rekening brengen. "Dit betekent echter niet dat dit automatisch zal resulteren in een hogere gebruiksvergoeding voor vervoerders. Daarbij is het van belang omop te merken dat momenteel het stelsel van de gebruiksvergoeding wordt herzien."

Voorzitter Rikus Spithorst ziet in de brief een bevestiging van zijn vrees. Hij benadrukt dat de (eventuele) fiscale nadelen die voortvloeien uit de omvorming van ProRail moeten worden doorberekend aan de vervoerders.