fbpx

Acties stadsvervoer december twee weken uitgesteld

De voor de eerste helft van december aangekondigde acties in het openbaar vervoer van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden vooralsnog met veertien dagen opgeschort. De acties stonden gepland voor 5 en voor de week van 12 december. Dat meldt Abvakabo FNV woensdag.

Maandag vervalt hierdoor de mogelijkheid om gratis te reizen omdat niet zou worden gecontroleerd. Een week later vervalt de 24 uursstaking. Tot nu toe zijn alle acties in dit conflict met gratis reizen bij nader bericht geannuleerd. Sinds begin dit jaar voeren de vakbonden acties gericht tegen de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren op het openbaar vervoer in de drie steden. Ook moet het stadsvervoer worden aanbesteed.

Aanvankelijk wilde de minister 120 miljoen euro bezuinigen, inmiddels is dat beperkt tot 97 miljoen. Ook heeft de minister al de aanbesteding een jaar uitgesteld. De vakbonden willen opnieuw uitstel.

De acties worden nu uitgesteld na gesprekken met de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes (VVD). Uit de gesprekken bleek dat Amsterdam een plan heeft om met het beschikbare budget zo veel mogelijk openbaar vervoer te laten rijden. "Wij willen hem de kans geven om zijn plan verder uit te werken", legt Abvakabo FNV-bestuurder Eric Vermeulen uit.

De gesprekken met Amsterdam hebben ertoe geleid dat de bonden ook gaan praten met Rotterdam en Den Haag. "Omdat we al onze energie willen stoppen in de gesprekken met de wethouders en alternatieve plannen een eerlijke kans willen geven, schorten we de acties vooralsnog met veertien dagen op", zegt Vermeulen. "Maar de acties zijn pas echt van de baan als de wethouders concrete resultaten laten zien."