fbpx

Dijksma: NS op koers bij aanpak volle treinen

De eerste drie maanden van dit jaar was het tijdens spitsuren minder druk in treinen dan eind 2015. Maar treinreizigers op de trajecten Den Bosch – Utrecht, Utrecht – Den Haag en Alkmaar – Amsterdam moeten wel rekening blijven houden met volle treinen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) meldt donderdag dat NS op schema ligt met de maatregelen om de drukte in treinen te verminderen. De bewindsvrouw baseert zich op onderzoek dat zij liet doen naar maatregelen die NS heeft genomen om grote drukte in de treinen te voorkomen. Volgens dat onderzoek worden nu geen maatregelen gemist die kunnen helpen de drukte in de treinen verder te verminderen.

In de loop van 2015 werd duidelijk dat NS in 2016 en 2017 te weinig treinen zou kunnen laten rijden. Verouderd materieel wordt afgedankt terwijl de vervangende treinen er nog niet zijn. Dijksma riep het spoorbedrijf op maatregelen te nemen zodat de reiziger hier niet de dupe van zou worden. NS beloofde hiervoor alles uit de kast te halen, zette bijvoorbeeld bussen in, bekeek oplossingen voor bepaalde trajecten en werkt aan ‘pitstop’ om niet-gepland onderhoud snel te kunnen doen.

Overigens blijken niet alle oplossingen even succesvool. Zo trekken de bussen gemiddeld maar twee reizigers per bus. De ombouw van 1e klas lege Sprinter-stoelen zorgt er wel voor dat Sprinters meer capaciteit hebben in de drukke 2e klas. Na de zomervakantie moeten een paar extra oude dubbeldekkers weer opgeknapt zijn om weer te kunnen rijden. Half december komen er ook nieuwe treinen in dienst.

Dijksma: "NS deed een belofte en zet nu alles op alles om de reiziger ook in de spits een comfortabele reis te bieden. We zijn er nog niet, dus het is zaak dat de acties van NS onverminderd worden voortgezet.´´ Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat reizigers beter kunnen worden geïnformeerd over de drukte op trajecten. Een trein eerder of later kan soms veel uitmaken. Volgens Dijksma wordt bezien of treinreizigers hier via de reisplanner of via folders op kunnen worden gewezen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl