fbpx

Schultz wil op spoor Almere bezuinigen

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur wil bezuinigen op de spoorlijn tussen Amsterdam, Schiphol en Almere. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die de NOS in bezit heeft, zo meldt de omroep. Volgens de NOS halveert de minister het budget voor de Schiphol – Amsterdam – Almere – Lelystad verbinding.

Eerder werd al bekend dat er onvoldoende geld beschikbaar is om het spoor deels te verdubbelen. Volgens de NOS is er 700 miljoen beschikbaar om het treinverkeer in de Amsterdamse regio te verbeteren, maar Schultz wil volgens de plannen de helft daarvan schrappen. Of de cijfers kloppen is de vraag, volgens onze redactie was er een budget van 1,4 miljard. Mogelijk blijft er na de halvering 700 miljoen over.

Zeer druk
Het spoortraject Almere – Amsterdam / Schiphol is nu al zeer druk bezet, en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Zo gaan na opening van de Hanzelijn de intercity´s Zwolle – Amsterdam / Schiphol per 2013 via Almere en Lelystad rijden. Daarnaast zijn er meer treinen nodig vanwege de groei van Almere. 

Stoptreinen
Schultz wil de groei opvangen door meer stoptreinen achter elkaar te laten rijden en minder doorgaande treinen. Dat heeft tot gevolg dat meer mensen in Weesp zullen moeten overstappen. De plannen zouden tot gevolg hebben dat 25.000 reizigers extra per dag moeten overstappen in Weesp.

´Japanse toestanden´
Wethouder Duivesteijn van Almere ziet niets in het plan. "Laat duidelijk zijn, we hebben op dit moment al een megaprobleem. Kom ´s ochtends of ´s avonds maar op het station kijken, het staat echt vol," zegt Duivesteijn. Hij spreekt van "Japanse toestanden". De wethouder wil juist een verdubbeling van het spoor, dat volgens hem dan minder kwetsbaar is als een trein uitvalt.

Slob
Ook Tweede Kamerlid Slob (ChristenUnie) sprak eerder zijn zorg al uit. "Je kunt hier in ieder geval niet verder op bezuinigen. Net als bij de wegenprojecten naar Almere moet er juist geld bij. De treinen puilen nu al dagelijks uit!”

Besluitvorming
Het gaat nog om voorlopige plannen. De minister is nog in overleg met de regio over de uitwerking. Ze wijst er op dat er nog niets definitief besloten is.