fbpx

Treinen en bussen rond Amsterdam gezellig druk

30 apr 2013 15:06

Dinsdag zijn in totaal 239.000 reizigers per trein naar Amsterdam afgereisd, een fractie meer dan in 2012 (236.000). Volgens NS zouden omstreeks 22:00 uur 160.000 mensen Amsterdam weer hebben verlaten. Vanuit Amsterdam reden er tot woensdagochtend 4:00 uur in totaal 155 extra nachttreinen om alle feestgangers thuis te brengen.

De 30 verkeersleiders die op de verkeersleidingspost van ProRail in Amsterdam verantwoordelijk waren voor de treinenloop in en rond de hoofdstad, konden dinsdagochtend tegen half elf voor het eerst even ontspannen en genieten van een oranjetompouce. De verkeersleiders hielden rekening met een massale toestroom van treinreizigers die op de Dam wilden zijn op het moment dat Beatrix officieel afstand deed van de troon, maar de verwachte drukte in de ochtend bleef uit.

Volle sterkte
"Het is tot nu toe een Koninginnedag als alle anderen´´, constateerde Marcel Snijders, adjunct-directeur verkeersleiding bij ProRail in de loop van de dag. De spoorbeheerder opereerde dinsdag samen met NS op volle sterkte om de aan- en afvoer van Oranjefans in goede banen te leiden. Er waren veel voorzorgsmaatregelen genomen om per uur zo´n 40.000 mensen soepel de stad in en uit te brengen.

Noordrem
Zo stonden er speciale storingsploegen paraat langs het spoor, om bij een probleem met wissels of seinen direct te kunnen ingrijpen. "Maar je kunt nooit precies voorspellen wat er gaat gebeuren, daarom blijft het spannend", vervolgt Snijders. Noodremtrekkers en spoorlopers vormden dinsdag de grootste bedreiging voor de treinenloop. "Als er mensen op het spoor lopen, moeten we direct alles stilleggen.´´ Normaliter is dat wanneer iemand aan de noodrem trekt ook het geval, maar op deze bijzondere dag mochten machinisten bij hoge uitzondering doorrijden tot het eerstvolgende station om vertragingen in de dienstregeling en ongeduld bij de reizigers tegen te gaan.

Uurlijks overleg
Snijders vergaderde dinsdag ieder uur met collega´s van de andere 12 ProRail-posten, de politie en de gemeente over de actuele stand van zaken. ProRail had met alle scenario´s rekening gehouden. Als het op een moment te druk in de stad zou zijn geworden, had de beheerder kunnen beslissen om het treinverkeer stil te leggen. "Maar dat is een allerlaatste redmiddel. We passen alleen het aantal treinen aan, als het echt niet anders kan. En tot nu toe hebben onze voorbereidingen hun dienst bewezen."

Reizigersaantallen
Het treinverkeer is de hele dag soepel verlopen. Omstreeks 13:00 uur had NS 114.000 feestvierders naar Amsterdam gebracht, daarna liep de teller snel op naar 180.000 (15:00 uur). Rond 20:30 uur stroomden de stations vol met feestgangers die huiswaarts keerden. Daardoor ontstonden bij de kaartautomaten lange rijen wachtende reizigers. Op de perrons werden reizigers opgeroepen om zich te spreiden. Uiteindelijk bracht het spoorbedrijf 239.000 reizigers naar Amsterdam. 

Beheersbaar
NS liet weten blij te zijn met het verloop van de dag. "Het is goed dat de drukte vroeg op gang kwam, zo werd de drukte gespreid en was er voldoende ruimte voor reizigers die na de koningsvaart of vanaf het Museumplein naar huis wilden", aldus de woordvoerder.

Alcoholverbod
Treinreizigers op Amsterdam Centraal reageerden gelaten op het alcoholverbod dat op het station gold. In drankschappen van stationswinkels was geen bier of wijn te bekennen. Feestvierders die zich niet aan de regels hielden, waren op één hand te tellen. Desondanks was de vraag naar alcohol groot bij de HEMA op het station. "In deze 5 minuten dat ik in de winkel sta, is er al 6 keer om alcohol gevraagd", aldus de filiaalmanager van HEMA.

Geen boetes
Enkele reizigers die wel met een biertje op het station liepen, waren niet op de hoogte van het alcoholverbod. Deze reizigers kregen echter geen boete. "Als controleurs drank aantroffen, werd die ingenomen. We checkten dat vooral op vertrekstations," legt een woordvoerder van NS uit. In de treincoupés zelf was dat niet het geval. 

Stampvolle bussen
Behalve treinen vervoerden ook streekbussen rond Amsterdam extra veel reizigers. Veel bussen waren dinsdag stampvol. Dat meldde een woordvoerder van vervoersbedrijf Connexxion. Per uur vervoerde het bedrijf zo´n vijfduizend reizigers naar de hoofdstad. Connexxion heeft achttien bussen meer ingezet dan op voorgaande Koninginnedagen.

Geen bijzonderheden
Tot 12:00 uur viel het mee met de drukte. Per uur werden toen ongeveer 2.500 reizigers vervoerd. Ook in de stad zelf was het druk, meldde een woordvoerder van het GVB. Volgens de zegsman waren verder geen bijzonderheden te melden.

(c) ANP / Novum / Treinreiziger.nl