fbpx

Tweede Kamer akkoord met uitschakelen strippenkaart

Een motie om de OV-Chipkaart eerst te verbeteren voordat de strippenkaart wordt uitgeschakeld heeft het toch niet gehaald. De PVV heeft zich altijd tegen de OV-Chipkaart gekeerd, maar steunde de motie niet. Daarmee is het einde voor de strippenkaart nu echt in zicht.

Lang leek het erop dat de motie aangenomen zou worden, maar doordat de PVV niet met de motie instemde kwam deze meerderheid er niet. De PVV – cruciaal voor een meerderheid – stemde tegen. De gedoogpartij is weliswaar tegen de invoering van de OV-chipkaart, maar vindt dat het voorstel van de linkse oppositiepartijen de reiziger geld gaat kosten. In dat geval liggen forse claims op de loer. En die mogen niet op het ´bordje van de reiziger´ terechtkomen, zei woordvoerder Léon de Jong.

Twee weken geleden diende de provincie Zuid-Holland al een schadeclaim in, nadat in januari het afschaffen van de strippenkaart werd uitgesteld. Hierdoor moest de provincie twee systemen in de lucht houden, wat Zuid-Holland zeven ton extra kostte. Dat bedrag wil de provincie nu verhalen op het rijk. En Rotterdam eist dertig miljoen euro van het rijk, omdat de stadsregio een jaar langer moest wachten.

Ook Schultz vindt het ´onverantwoord´ om nog langer te wachten. In dat geval moet ´ernstig´ rekening worden gehouden met oplopende kosten, die uiteindelijk voor rekening komen van de belastingbetaler.

Door deze uitkomst van het debat kan de strippenkaart verder worden uitgeschakelt. Tot dusver konden ov-reizigers in de stadsregio Amsterdam en de provincie Zuid-Holland niet meer ´stempelen´. Per 30 juni wordt de strippenkaart afgeschaft in Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Zeeland en Limburg volgen per 7 juli.