fbpx

Veolia directeur eist schadevergoeding van NS

25 nov 2015 23:58

De omstreden directeur van Veolia Limburg, René de Beer, eist een baan bij NS of anders een schadevergoeding. Dat meldt De Telegraaf woensdag. De Beer heeft op verzoek van NS talloze vertrouwelijke Veolia cijfers gelekt. In ruil daarvoor zou hij regiodirecteur worden bij NS. 

De Beer vindt dat hij niets verkeerds heeft gedaan en heeft daarom een advocaat ineguurd. Volgens de voormalig Veolia Limburg directeur is hij er door de NS is ingeluisd. "Hij is noch een spion, noch fraudeur. De Beer is slachtoffer geworden van een door de NS strak geregisseerde afleidingsmanoeuvre in de media", zei zijn raadsman Jan Verwiel aldus de Telegraaf in de rechtszaal in Utrecht. De Beer vroeg daar in een kort geding om talloze documenten, emails en notulen van bestuursvergaderingen van de NS om in een latere rechtszaak zijn onschuld te kunnen bewijzen.

De Beer had een concurrentiebeding van Veolia toen hij door NS-dochter Abellio werd benaderd. NS wilde van de Veolia-directeur cijfers zodat Abellio de aanbesteding in Limburg kon winnen. Het plan leek te lukken, Abellio werd als winnaar aangewezen. Maar die beslissing werd later terug gedraaid toen duidelijk werd dat NS op oneigenlijke wijze aan de informatie was gekomen.

Volgens het contract had NS de omstreden Veolia directeur moeten beschermen. Een advacatenkantoor van NS had voorgesteld dat De Beer niet rechtstreeks bij NS zou werken, maar via een tussenpartij. Daardoor moest de fraude verborgen blijven. Als Veolia er toch achter zou komen dat hij het concurentiebeding overtrad, dan zou NS volgens het contract de schadevergoeding betalen. Daar kwam echter niets van terecht, toen de zaak door NS openbaar werd gemaakt.

De Beer en de directie bij Abellio Nederland werden direct naar huis gestuurd. NS topman Timo Huges kon aanvankelijk wel blijven zitten, omdat volgens een onderzoek van advocatenkantoor De Brauw bleek dat Huges van niets wist. Later bleek die bewering niet te kloppen, en kwam er forse kritiek op die conclussie van De Brauw. 

Het snelle ontslag van De Beer moest volgens zijn advocaat dan ook verdoezelen dat de NS-top van alles op de hoogte was. En tevens er voor zorgen dat veel betrokken andere NS-ers geen gevaar liepen. "De Beer is meegezogen in de plannen en leugens van topman Huges", zei Verwiel. "Er was geen sprake van onregelmatigheid", betoogde de raadsman aldus De Telegraaf.

Huges die inderdaad op de hoogte bleek te zijn van de Limburgse fraude kreeg eerder al een schadevergoeding van 175.000 euro mee. "Er wordt duidelijk met twee maten gemeten", zei Verwiel.