fbpx

Akkoord arbeidsvoorwaarden HTMbuzz

06 jul 2012 19:05

Stakingen bij de Haagse vervoerder HTM lijken van de baan. Vakbond Abvakabo FNV heeft vrijdag een akkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Woensdag en donderdag ging het busvervoer onaangekondigd plat. 

HTM en Qbuzz hebben samen onder de naam HTMbuzz de busconcessie Haaglanden gewonnen. Het personeel vreest dat de overgang van HTM naar HTMbuzz ten koste zal gaan van hun arbeidsvoorwaarden. Ook vreest ze dat er mogelijk personeel ontslagen zal worden, iets wat praktisch nooit gebeurt bij de overgang van een concessie.

Uit angst wilde het personeel dat om die reden de aanbesteding zou worden teruggedraaid. Om die eis kracht bij te zetten werd er woensdag en donderdag onaangekondigd gestaakt. Wethouder Peter Smit verschafte snel duidelijkheid: terugdraaien van de aanbesteding is geen optie.

In het akkoord is nu geregeld dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, en dat de chauffeurs onder de huidige HTM-cao blijven vallen. Mocht Qbuzz besluiten in de toekomst de aandelen van HTMbuzz van de hand te willen doen, dan zal de HTM proberen deze aandelen te kopen.

Donderdag liet wethouder Smit weten onaangenaamd verrast te zijn door de wilde  acties. "Woensdag zijn mensen in de bus gestapt en halverwege de rit door de chauffeur eruit gezet. Dat mag nooit meer gebeuren." Hij hoopt dat de chauffeurs weer snel aan het werk gaan. "Ze moeten geen rare dingen doen voor een wat vager, kleiner belang." Hij wees er verder op dat zowel HTM als Qbuzz uitstekende werkgevers zijn, en de angst voor slechte arbeidsvoorwaarden dus ook ongegrond was.