fbpx

AnsaldoBreda eist toelating Fyra V250 op Belgisch spoor

België geeft voorlopig geen toestemming om met de V250, oftewel de Fyra, te rijden op het Belgische spoor. De fabrikant van de trein, het Italiaanse AnsaldoBreda, had daar in een brief om verzocht. Maar de Dienst Veiligheid in Interoperabiliteit van de Spoorwegen in België (DVIS) heeft eerst extra informatie nodig om een oordeel te kunnen vellen, liet de dienst dinsdag weten. Tegen dat besluit heeft AnsaldoBreda op 6 september bezwaar aangetekend.

Een vergunning van de DVIS is een voorwaarde om met een type trein te mogen rijden op het Belgische spoor. In eerste instantie was die vergunning er, maar die werd ingetrokken na problemen met de trein. Het Italiaanse bedrijf heeft in mei de DVIS verzocht om die intrekking te herzien.

In een reactie aan AnsaldoBreda maken de Belgen duidelijk dat het bedrijf eerst met een volledig dossier op de proppen moet komen over de problemen met de beruchte trein. Pas dan wordt de beslissing om geen vergunning te verlenen, mogelijk herzien.

Bij het gerechtshof in Amsterdam diende dinsdag het hoger beroep over de inzage in drie technische rapporten. AnsaldoBreda wil die rapporten inzien, omdat op basis daarvan NS besloot kort na de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS te stoppen met de geplaagde treinstellen. AnsaldoBreda kreeg eerder nul op het rekest van de voorzieningenrechter in Utrecht. De uitspraak in het hoger beroep volgt op 8 oktober.

Volgende week volgt nog een hoger beroep. Daarin vraagt AnsaldoBreda opnieuw om een aantal onafhankelijke deskundigen, die de deugdelijkheid van de treinen zouden moeten onderzoeken. Die eis wees de rechter in eerste aanleg ook af.

(c) ANP