fbpx

Berging verongelukte trein gaat sneller dan gedacht

Dinsdagavond zijn de voorbereidingen begonnen om de verongelukte trein bij Dalfsen te bergen. Er is een speciale noodweg aangelegd. Het eerste deel van de trein is woensdagochtend geborgen. Aan het einde van de dag was de gehele trein geborgen.

Het takelen verliep sneller dan was ingeschat, aldus een woordvoerder van ProRail. Van de vier delen die moesten worden weggetakeld, werden eerst twee delen opgeruimd en daarna het motorgedeelte, het kleinste maar zwaarste deel van de trein. Aan het eind van de woensdagmiddag volgde het laatste deel. De geborgen treindelen worden met diepladers naar het depot in Meppel gebracht. Daar worden ze verder onderzocht.

Nu de berging is voltooid moet over een afstand van minimaal 200 meter rails, bovenleiding en apparatuur worden vervangen. Omdat er diesel uit de hoogwerker is gelekt en koelvloeistof en olie uit de trein, moet waarschijnlijk een deel van de vervuilde grond worden afgegraven.

Reizigers kunnen op het traject tussen Ommen en Zwolle met een vervangende bus reizen. Tussen Ommen en Emmen rijdt de trein wel. Om naar de Randstad te komen kunnen reizigers vanuit Emmen omreizen via Almelo. Vanwege het ongeluk rijden er overdag extra treinen tussen Mariënberg en Almelo, zodat treinreizigers twee keer per uur van de omreisroute gebruik kunnen maken.

De trein van Zwolle naar Emmen kwam dinsdagochtend in botsing met een overstekende hoogwerker. Daarbij kwam de treinmachinist om het leven. Om de machinist te herdenken liggen er woensdag bloemen op het perron waar normaal de trein richting Emmen vertrekt. Het perron is afgezet. De bloemen zijn neergelegd ter steunbetuiging voor de nabestaanden. 

(c) Treinreiziger.nl / ANP. Foto: ProRail.nl