fbpx

Blog: Weekje Berlijn

23 jun 2010 14:28

Berlijn, een stad vol geschiedenis. Van de Berlijnse Muur tot het beroemde kunstwerk The Garden of Exile van Daniel LibesKind in het Jewish Museum. Een stad vol cultuur. Van de kleine kleurige winkeltjes in de wijk Kreuzberg tot de lange rijen Duitsers voor een Currywurstkraam. Een stad met een beroemd uitgaansleven. Van de grote en beruchte club Berghain tot kleine underground-feestjes. Van 14 tot en met 18 juni waren wij in deze stad. In deze blog onze belevenissen. 

Door Estrella Reyes-Pinto & Yvonique Wellen

Maandagmiddag, terwijl het Nederlands elftal bezig was Denemarken te verslaan, vertrok onze trein vanuit Amersfoort richting HauptBahnhof Berlin. Bepakt met een veel te zware backpack en een Lonley Planet reisgids begonnen wij aan onze vijfdaagse trip.

Hostel Cityway Berlijn
Rond half tien kwamen wij aan op het station en vertrokken meteen naar ons hostel Citystay. Berlijn is een grote stad, maar hij is erg handig ingedeeld, en met de metro en bus kom je overal gemakkelijk. Citystay Hostel ligt centraal, tussen Alexanderplatz en Hackerschermarkt, en is een aanrader voor elke backpacker of reiziger die een korte trip door Berlijn maakt. Wij hadden gekozen voor een 6-dorm room voor alleen meisjes, en deze zag er prima uit, met 3 stapelbedden en een douche.
De eerste avond hebben wij onder de sterrenhemel, in een schommelstoel op het terras van het hostel, nog een biertje gedronken en genoten van het feit dat wij in Berlijn waren.

Sfeervol Berlijn
De eerste dag besloten wij om naar de wijk Kreuzberg te gaan, omdat die een goede combinatie biedt van bezienswaardigheden en leuke winkeltjes. Als eerste hebben wij rondgelopen op de Bergmanstrasse, bekend om zijn goedkope restaurantjes en kleurrijke winkeltjes. Wij werden niet teleurgesteld en hebben ons vermaakt met het rondstruinen langs antiek- en andere winkeltjes. Door de vele restaurantjes heb je genoeg keus voor een smakelijke lunch, van Indiaas tot vegetarisch en van Duitste bakkers tot Japanse sushirestaurantjes.

Jewish Museum Berlijn
Na hier enige tijd te hebben rondgelopen besloten wij de metro naar het noordelijke deel van Kreuzberg te pakken, naar Checkpoint Charlie en The Jewish Museum. Checkpoint Charlie is de locatie waar de voormalige grensovergang was tussen oost en west. Voor een euro ben ik op de foto gegaan met twee ‘Amerikaanse’ soldaten, die zich erg leuk hebben aangeleerd om in elke taal een paar zinnen te spreken en die tegen mij zeiden: ‘ik hoop jij hebt un fijne tag’.
Een museum dat grote indruk op mij heeft gemaakt is het Jewish Museum. In het museum kom je in aanraking met alle facetten van het Jodendom en de tijd van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn. Dit wordt echter niet op een saaie manier gepresenteerd. Het museum, waar je makkelijk drie uur binnen bent, laat je kennismaken met het Jodendom op een interactieve manier. De Tweede Wereldoorlog is een zwarte tijd in de geschiedenis van Berlijn, maar in het museum wordt deze tijd zeer goed behandeld. Je wordt aan het denken gezet, gestimuleerd en er wordt benadrukt dat zoiets nooit en te nimmer nog mag gebeuren.

Museum Insel
Op woensdag besloten we naar het ´Museum Insel´ te gaan. Het was ons niet helemaal duidelijk wat we ons bij de benaming ´museum eiland´ voor moesten stellen, maar na genoten te hebben van een koffie aan de waterkant doemde het eiland bij het oversteken van de brug voor ons op.
Het bleek een indrukwekkend geheel van verschillende neoklassieke gebouwen, voornamelijk musea. Deze gigantische gebouwen stammen uit de negentiende eeuw en zijn gebouwd in een stijl die doet denken aan de Grieken en Romeinen. Terwijl we door het zonnetje liepen hebben we ons vergaapt aan de bijzondere en mooi uitgevoerde gebouwen en de bijbehorende beelden. Waar we de verschilllende musea (zoals het Altesmuseum, de Alte-National Galerie en het Neuesmuseum) alleen van buiten bewonderd hebben, gingen we wel een kijkje nemen in de Berliner Dom.

Berliner Dom
Toen we bij de ingang aankwamen, ontdekten we dat er tien minuten later een mis zou beginnen en we besloten er bij te zijn. De Berliner Dom is gebouwd tussen 1895 en 1905, maar raakte beschadigd in de tweede wereldoorlog en in 1992 is de kerk pas weer heropend. Zowel van buiten als binnen is de Dom rijk gedecoreerd. Gedurende de mis hadden we de tijd om alle pracht en praal te bekijken, terwijl we mee schalden met een Duits lied over Jezus en vervolgens het onze vader mee mompelden. Het was werkelijk een mooie beleving, de kerk beschikt over een prachtig orgel van wel 117 bij 73 meter dat daarom ook wereldberoemd is. De dienst duurde slechts vijftien minuten en was heel bijzonder om bij te wonen.

Branderburger Tor
Vervolgens zijn we door ´Unter den Linden´, de bekende flaneerstraat van de Pruisische koningen en Duitse keizers richting de Brandenburger Tor gelopen. Brandenburger Tor is zo´n typisch monument dat je als toerist ´gezien moet hebben´. Feit is wel dat het monument meestal een beetje wegvalt tussen al die mensen. Het was dus minder spectaculair dan men zou verwachten, vooral in contrast met het net geziene Museum Insel.

Uitgaan in Berlijn
De woensdagavond gingen we uit en kwamen we bij een club genaamd de Watergate. Het was een vrij kleine, maar mooie club met een goeie sfeer. Er was ook een deel buiten, aan het water, waar de gehele club op uitkeek. We genoten erg van de muziek (minimal/ electro) en ontmoetten leuke Berlijners. De U-bahn rijdt om vier uur weer en om vijf uur zaten we erin. Zoals ons al verteld was, was het heerlijk om ´Berlin by night´ te ontdekken. Woensdag was geslaagd.

Berlijnse Muur
De zon scheen fel toen wij rond een uur of elf donderdagochtend wakker werden. Alweer de laatste dag in Berlijn, en het belangrijkste dat nog op ons lijstje stond was het bezoeken van de Berlijnse Muur, het bekendste symbool van de Koude Oorlog. Dit kan op meerdere plekken in de stad, maar wij besloten naar het Muurmonument in de Bernauer StraBe en de East Side Gallery te gaan. Met name de East Side Gallery is leuk om te bekijken vanwege de beschilderingen die door kunstenaars uit meerdere landen zijn aangebracht. Naast het East Side Gallery ontdekten wij een strandje waar vrolijke Afrikaanse muziek werd gespeeld. Nieuwsgierig liepen wij in de richting van de ingang om te horen waar de muziek vandaan kwam. Bij de ingang moesten wij ons drinken inleveren en bleek het te gaan om een strandje waar je rustig kan zitten of typische Afrikaanse gerechten kan kopen. De sfeer was perfect voor zo’n zomerse dag. Om je heen zag je allerlei soorten mensen genieten bij het water van het warme weer, en heerlijke geuren van knoflook en specerijen vulden de lucht. Onder een afdakje zat een groep mannen lachend te kijken naar een Afrikaanse dansvideo, waarbij de meisjes geen seconde stil zaten en lieten zien dat Afrikanen ritmegevoel hebben.

Bar 25 
Donderdagavond brachten wij door aan het water bij Bar 25. Bar 25 is een prachtige plek om een zomerse avond door te brengen, vanwege het kampvuur, de muziek, de schommels en discoballen in de bomen en de mogelijkheid om buiten en binnen te drinken en dansen. Laat in de ochtend keerden wij terug naar hostel, om nog een paar uur slaap te krijgen. Moe, maar gelukkig stonden wij vijf uur later op HauptBahnhof Berlin om de trein terug naar huis te nemen.

Terugblik
Het allermooiste aan Berlijn is de sfeer. Je voelt je er thuis en ontspannen, ook al ben je er voor korte tijd. Terwijl ik dit verslag schrijf denk ik terug aan mijn mooie week en zoek ik tegelijkertijd al naar goedkope treintickets naar Berlijn voor in het najaar.