fbpx

Duits treinverkeer weer normaal na staking

Het Duitse treinverkeer zal dinsdag weer grotendeels normaal kunnen rijden, na de staking van treinmachinisten maandagavond. Door die staking stond 90 procent van het goederen- en passagiersvervoer in Duitsland stil of kampte met vertragingen, aldus de machinistenvakbond GDL.

De machinisten legden maandag tussen 18.00 en 21.00 uur het werk neer. Volgens staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn werden tienduizenden reizigers gedupeerd door de actie. De machinisten wilden met de staking hun eisen voor een hoger loon en een kortere werkweek kracht bijzetten. Zij verwierpen een nieuw loonaanbod van Deutsche Bahn dat maandag werd gedaan.

Hier en daar kan dinsdag nog wel sprake zijn van een ontregelde dienstregeling, aldus Deutsche Bahn. Vooral in de deelstaat Baden-Württemberg kunnen bij het regionaal verkeer nog wat problemen zijn. Deutsche Bahn adviseert reizigers via de website naar informatie te zoeken.

GDL dreigt met nog meer korte stakingen als Deutsche Bahn niet over de brug komt bij de eisen van de bond. Als er geen toenadering plaatsvindt, kan een langdurige staking worden uitgeroepen. Bij de laatste grote actie van de Duitse treinmachinisten in 2007 werd het werk tot wel 62 uur neergelegd.

Reizigers moeten ook rekening houden met een mogelijke staking bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Piloten van Lufthansa dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen de bezuinigingsplannen bij het bedrijf. De bonden voor de machinisten en piloten hebben al wel aangekondigd gelijktijdige stakingen bij Deutsche Bahn en Lufthansa te willen voorkomen om zo reizigers te ontzien.

(c) ANP