fbpx
Foto: Archief (ander busbedrijf)

Eerste NS spitsbussen trekken alleen journalisten

22 feb 2016 10:08

Nog weinig treinreizigers hebben maandagochtend de eerste NS-spitsbussen uitgeprobeerd. Volgens RTV Noord-Holland kwamen op de eerste twee bussen alleen journalisten af. NS zet vanuit Castricum via Krommenie-Assendelft spitsbussen in naar Amsterdam Sloterdijk om de drukke treinen te ontlasten.

De bussen werden pas gisteren aangekondigd, dus het zal wellicht enige tijd duren voordat alle spitsreizigers van het bestaan afweten. Toch is het maar zeer de vraag of de bus vanuit Castricum ook na een langere periode meer reizigers zal trekken. De trein doet er ongeveer 20 minuten over, maar met de bus duurt de reis 1 uur en 10 minuten. Vijftig minuten meer dus. "Ik verwacht daarom dat het aantal busreizigers vanuit Castricum beperkt zal blijven," zegt Treinreiziger.nl redacteur Hildebrand van Kuijeren.

Vanuit Krommenie-Assendelft zullen de bussen wellicht meer reizigers trekken. Vanaf dat station is de extra reistijd van de bus 20 minuten. Ter compensatie voor de langere reistijd zijn de bussen goedkoper. NS belooft e-tickets voor de spitsbussen vanaf een symbolische prijs van 1 euro te gaan verkopen. Onze redactie kan de speciale e-tickets voor de spitsbussen nog niet vinden op NS.nl. Ook staan de spitsbussen nog niet in de reisplanner.

Wie de trage spitsbus kiest heeft gegarandeerd een zitplek en krijgt ook ter compensatie een consumptiebon. De bussen vertrekken in Castricum in de ochtendspits van 7:00 uur tot 8:30 uur, in de middagspits rijden de bussen vanuit Amsterdam Sloterdijk tussen 15:55 uur en 17:25 uur.

Aanvankelijk was NS van plan de bussen naar Amsterdam Zuid te laten rijden, als dat gelukt was waren de bussen waarschijnlijk voor meer reizigers interessant. Dit omdat Amsterdam Zuid niet rechtstreeks vanuit Castricum en Krommenie-Assendelft per trein bereikbaar is. De bussen rijden echter niet naar Amsterdam Zuid vanwege capaciteitsgebrek.

Foto: Station Gouda, waar aan de achterzijde van het station bussen klaar staan tijdens een versperring.