fbpx
Foto: Ronald Tilleman

Financiering Duitse deel Betuweroute (Emmerich – Oberhausen) rond

23 jul 2013 19:21

De financiering van de aanleg van de goederenlijn tussen de Duitse steden Emmerich, vlak bij de Nederlandse grens, en Oberhausen is rond. Minister-president Hannelore Kraft van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen en de Duitse minister van Verkeer, Peter Ramsauer, tekenen woensdag de overeenkomst over de financiering van de lijn, die deel uitmaakt van de Betuwelijn tussen Rotterdam en het Ruhrgebied in Duitsland.

Dat heeft het bestuur van de deelstaat dinsdag aan de Duitse regionale omroep WDR laten weten. De lijn tussen Emmerich en Oberhausen is 73 kilometer lang. De aanleg kost ongeveer 1,5 miljard euro.

Verladersorganisatie EVO noemt het verstandig dat de Duitse overheid in de Betuweroute investeert. De aanleg van een derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen is noodzakelijk om de treinen die nu van de Betuweroute gebruikmaken, te verwerken. De investering van de Duitsers voorkomt dat handels- en productiebedrijven problemen ondervinden bij het vervoer van goederen vanuit de haven van Rotterdam naar het achterland.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) had de Tweede Kamer begin deze maand al gemeld te verwachten dat de financiering in Duitsland deze zomer zou rondkomen. Wanneer het spoor wordt opgeleverd is nog niet bekend. Het wachten is op de bouwvergunning. Daarna kan de definitieve planning worden afgegeven.

(c) ANP