fbpx

GVB maakt miljoenenwinst dankzij duurdere tickets en meer reizigers

25 sep 2012 23:15

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB heeft in de eerste zes maanden van het jaar ondanks een flinke subsidieverlaging een winst gemaakt van vijf miljoen euro. De winst was mede te danken aan een hoger aantal reizigers. Het dagelijkse aantal reizigers steeg met 1,4 procent naar zevenhonderdduizend.

Dat het GVB in de plus eindigde komt daarnaast door kostenreducties en hogere opbrengsten. Het bedrijf verhoogde de ticketprijzen op 1 januari met dertig procent en kreeg meer geld binnen door de OV-chipkaart.

Het bedrijf wilde de cijfers over de winst in het eerste halfjaar van vorig jaar dinsdag niet prijsgeven. Over het gehele vorig jaar werd een winst geboekt van 36,8 miljoen euro. De aangekondigde winstdaling is volgens het GVB een logisch gevolg van de nieuwe concessie die begin dit jaar is ingegaan. Het bedrijf krijgt vijftig miljoen euro minder subsidie gedurende de lengte van de concessie tot en met 2014.

Algemeen directeur Bart Schmeink noemt de cijfers ´bijzonder mooi´. "Maar we realiseren ons dondersgoed dat we moeten blijven werken aan het verder verbeteren van onze dienstverlening, met name op het gebied van reisinformatie." De over het eerste halfjaar gemaakte winst wordt geïnvesteerd in ´dynamische´ reisinformatie op haltes en in trams.