fbpx

Meer bewaking bij internationale treinen

29 aug 2015 20:39

Internationale treinen en stations in Nederland worden scherper bewaakt. Politie en marechaussee gaan intensiever controleren. Dat zegt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Hij praatte zaterdag in Parijs met collega´s uit acht andere Europese landen over maatregelen tegen terrorisme in treinen.

Nederland en België gaan ook vaker samen controleren in treinen. "Intensivering van de veiligheidsmaatregelen past in het huidige dreigingsbeeld, maar moet de samenleving niet ontregelen," voegde Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, er aan toe.

Kalasjnikov
Aanleiding voor het overleg is de ternauwernood verijdelde aanslag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs vorige week vrijdag. Een man werd overmeesterd toen hij met een kalasjnikov en enkele messen uit het toilet kwam gestormd.

Informatie uitwisselen
Volgens Van der Steur zal de verscherpte bewaking die al was ingesteld na de poging tot een aanslag nu verder gaan. Ook hebben de ministers afgesproken dat de betrokken landen beter informatie gaan uitwisselen. Van der Steur heeft erop aangedrongen dat dit ook meer gestandaardiseerd gaat worden, zodat de informatie beter verwerkt kan worden. Dat is nodig omdat voor de man die de aanslag wilde plegen wel gewaarschuwd was, maar hij niet tegengehouden werd.

Treinkaartjes op naam
Verder gaan de Europese verkeersministers bekijken of treinkaartjes op naam kunnen worden gesteld zodat verdachte personen beter uit de trein kunnen worden gehouden. Bij het kopen van een kaartje kan zo worden bekeken of een treinreiziger voorkomt op een lijst met verdachte personen.

Probleem verplaatsen
Voor de treinreiziger kan dit betekenen dat hij zijn (internationale) ticket niet meer door kan verkopen. Doordat treinkaartjes nu niet persoonsgebonden zijn (uitgezonderd e-tickets) kunnen reizigers hun ticket bij verhindering weggeven of doorverkopen. "Het zou jammer zijn als treinkaartjes minder flexibel worden," reageert Treinreiziger.nl-redacteur Hildebrand van Kuijeren. Hij ziet weinig heil in de maatregel. "Straks weet je misschien wie er in de Thalys zit, maar niet in alle andere treinen. Dus de vraag is wat je er uiteindelijk mee opschiet. Je kan het probleem er hooguit mee verplaatsen."

Bagage
Ook wordt de mogelijkheid van verscherpte controle op bagage onderzocht. Vooral Duitsland zegt daar moeite mee te hebben omdat het tot groot oponthoud zou kunnen leiden. De verkeersministers spreken daar in oktober over verder. Bij de bijeenkomst waren behalve Van der Steur ook ministers aanwezig uit Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Luxemburg en Zwitserland. Ook de Europese Commissie was vertegenwoordigd.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *