fbpx
Foto: (c) Deutsche Bahn

Mondkapjesplicht vervalt ook in Duitse treinen

14 jan 2023 7:28

Vanaf 2 februari hoeven reizigers in het Duitse openbaar vervoer geen mondkapjes meer te dragen. De Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach maakte bekend dat het nu mogelijk is die coronamaatregel op te heffen, omdat “de besmettingssituatie is gestabiliseerd” en de situatie in de ziekenhuizen beheersbaar is.

Lange afstanden

De beslissing geldt voor treinen en bussen die lange afstanden afleggen. Voor de rest van het openbaar vervoer moet de beslissing door de deelstaten zelf worden genomen, maar de meeste staten zijn ook van plan om de mondkapjes niet meer verplicht te stellen. Lauterbach riep mensen wel op om de beschermende maskers te blijven dragen “op basis van persoonlijke verantwoordelijkheid”.

Spanje

Duitsland is een van de weinige grote landen in Europa die nog vasthielden aan de maatregel in het openbaar vervoer. Alleen in Spanje zijn de mondkapjes nog verplicht voor openbaar vervoer op lange afstand. In Nederland hoeven reizigers sinds maart 2022 de mondkapjes niet meer te dragen.

Oproep

Juist deze week riep Hans Kluge, de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Europa, landen op om het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer weer te bevorderen. Vanwege de snel oplopende besmettingen in China en de verspreiding van het griepvirus zou dat een voorzorgsmaatregel kunnen zijn.

Na 2 februari zijn de mondkapjes in Duitsland alleen nog verplicht in verpleeghuizen, gezondheidsklinieken en andere medische faciliteiten.

(c) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
63 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Baardstaart
1 jaar geleden

Ik kan alleen blij zijn voor de Duitsers dat ze van dit middeleeuwse kledingsstuk verlost zijn. Deze mondkapjes ook de betere schijnen nauwelijks te werken om besmettingen van luchtweg infecties tegen te houden.

Maar de psychische schade van al die Corona maatregelen als een algeheel wantrouwen jegens de politiek is niet zo snel te genezen.

Erno-Berk
1 jaar geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Middeleeuws kledingstuk? Kom op hé. FFP2-maskers beschermen heel goed tegen luchtwegvirussen als influenza en corona. Ik vind het onverstandig om nog midden in de winter de mondneusmaskerverplichting af te schaffen. Ik had gewacht tot half maart en dan de februari afgeschaft, omdat dan het griepseizoen een beetje ten einde loopt. Zelf draag ik nog sowieso deze maand alsmede in februari een FFP2-masker in het openbaar vervoer, omdat ik geen zin heb om griep of verkoudheid te krijgen. De afgelopen weken ben ik ook vrijwel niet ziekerig of verkouden geweest met dank aan de mondneusmaskers.

ronald
1 jaar geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Fantastisch dat jij zo blij bent met je mondkapje, geniet er ook van. Stel het alleen voor normale mensen niet verplicht.

Erno-Berk
1 jaar geleden
Antwoord aan  ronald

Verplichten niet, maar er mocht wel een dringend advies om wel een mondneusmasker te dragen worden uitgevaardigd door de Rijksoverheid en de ov-bedrijven. Nu draagt haast niemand een mondneusmasker in het openbaar vervoer in Nederland, doordat het niet gestimuleerd wordt.

P.J. Kroes
1 jaar geleden
Antwoord aan  ronald

Wat is in jouw ogen normaal dan?

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Erno uneducated Berk kan beter naar een mental health facilities

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Erno-Berk, een Mond-neus-masker doet zeer weinig voor je eigen veiligheid, ietsje meer voor die van een ander. (In een gecontroleerde ruimte als een OK is dit effect 0,7%! en dan moet je handen wassen en net uit de verpakking halen, doe dat maar eens op een station) Maar… Als jij hem hergebruikt is er al een heel veel grotere kans op besmetting voor anderen dan wanneer je hem niet draagt (>20%). Als ik jou zie met een masker weet ik een ding zeker, ik houd zoveel mogelijk afstand want ik weet niet of hij nieuw is of gebruikt.

Realisme graag
1 jaar geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Opvallend is wel dat bijna de helft van de Duitsers volgens enquêtes tegen de afschaffing is. Maar misschien zijn dat vooral mensen die nooit met het OV gaan.

Cas
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Al een paar dagen in Beieren met de trein onderweg en hier draagt werkelijk niemand meer een mondkapje.

P.J. Kroes
1 jaar geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Tegen aanstelleritis helpt niks. Behalve een mentaliteitstransplantatie.

Jan Sander
1 jaar geleden

Ik ben blij voor de mensen in Duitsland dat men zonder het middeleeuwse onding, ook wel mondkapje genoemd verlost zijn.
Dit mag nooit weer in het openbaar vervoer terug komen.
Het heeft geen effect, darover zijn deskundigen het over eens.

Erno-Berk
1 jaar geleden
Antwoord aan  Jan Sander

Kom eens met bronnen van dat deskundigen beheren dat FFP2-mondneusmaskers geen effect hebben? Ik draag nog steeds in het openbaar vervoer een FFP2-masker en heb nog nauwelijks last van griep en verkoudheid gehad afgelopen weken.

ronald
1 jaar geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Ik draag geen mondkapje in het ov en heb ook geen last van griep of verkoudheid. Je houdt jezelf voor de gek vriend.

Erno-Berk
1 jaar geleden
Antwoord aan  ronald

Misschien kan jij altijd anderhalve meter afstand houden in het openbaar vervoer, maar in de spits is dat echt niet mogelijk. Dan heb je echt een FFP2-masker nodig om niet verkouden te worden.

Sjors
1 jaar geleden
Antwoord aan  ronald

Sommigen zijn echt niet meer te redden. Tig prikken en boosters en kennelijk geloven ze daar al niet in en dragen ze er ook nog kappies bij.

Henk
1 jaar geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

Waar maak je je druk om. Dat vaccin werkt toch zo goed?

Erno-Berk
1 jaar geleden
Antwoord aan  Henk

Ik ben niet gevaccineerd tegen griep en verkoudheid en ook zijn griep en verkoudheid niet erg prettig om mee te maken. Een FFP2-masker dragen in het openbaar vervoer is dan ook een kleine moeite.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Jan Sander

De cijfers inzake doden en longcovid wijzen anders.
Duitsland heeft relatief gezien de minste doden en longcovid patienten in West- Europa.
Zie het cijfermateriaal, meten is weten!

P.J. Kroes
1 jaar geleden
Antwoord aan  Jan Sander

Enkele mensen in Duitsland zijn vast ook heel blij dat jij blij voor hun bent. Maar de meesten daar en hier interesseert dat natuurlijk geen r**t. Volgende onderwerp graag! Heeft iemand misschien nog een mening te spuien over de lasnaden van ICNG?

vissers
1 jaar geleden

Is ITalia dan ook inmiddels verlost ervan? Begrijpelijk dat zij daar als startland van die corona het langst voorzichtig bleven.
Wat uiteraard wel weer echt duits is: ook streng controleren, tot een enkele keer zelfs niet verder rijden (of dreigen) als men na de grens niet meteen und zwar sofort Maske aufsetzt. Plus dan ook nog dat FFP ding-het is bijna een zwangerschapsperiode lang een maskereiland gebleven. Al komt me voor dat ook veel personeel zich liever niet in ongemaskerde reizigersmassaś begaf.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  vissers

Vanaf 1 oktober hoef je in Italië geen mondkapje meer te dragen. Een paar maanden daarvoor was ik toevallig nog in het zwaar getroffen Bergamo. Daar had iedereen in het openbaar vervoer ongelooflijk smerige mondkapjes op. Dingen die ooit wit waren, maar rond de neusgaten zo bruin/geel alsof het allemaal kettingrokers waren. Dat hielp dus ook niet veel.

Veel problemen tijdens reizen zag ik ook ontstaan doordat mensen te dom zijn om korte teksten te begrijpen of uberhaupt te informeren hoe het zit. Voor veel Nederlanders was het een onaangename verrassing als ze in het afgelopen halfjaar geconfronteerd werden met de mondkapjesplicht vanaf de grens in de ICE. Als ze hun reis effe hadden voorbereid, hadden ze dat eenvoudig kunnen weten.

Iets soortgelijks maakte in ongeveer een jaar geleden mee op een vlucht vanuit Spanje, waarop de mondkapjesplicht gold. Daar werd iedereen zonder mondkapje gewoon geweigerd voor de ingang van de luchthaven en wederom aan de gate.

Voor vluchten vanuit Engeland moest lange tijd een verplichte negatieve test worden overlegd. Ook dat kon iedereen gewoon weten. Op een vlucht vanuit Bristol was ik ongeveer de enige die die test had, tezamen met mensen die geweigerd waren op eerdere vluchten. De rest van de mensen werd gewoon geweigerd.

Wat me wel opviel in de meeste andere landen, is dat iedereen in elk geval zonder morren een lapje droeg op plekken waar dat van hen verlangd werd. In geen enkel ander land lagen zoveel mensen dwars als in Nederland.

P.J. Kroes
1 jaar geleden
Antwoord aan  Annemiek

Dat Nederland een land is met veel eigenwijze, intolerante en egocentrische zeikerds is al eeuwen helaas een gegeven. Zelfs nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft willen sommige toetsenbordridders nog achteraf hun gelijk halen. En maar discuzeuren…..

Arjan Krabbenbos
1 jaar geleden

Duitsland is een groot land die volgens mij het langste de Mund Nase Bedeckung in stand hield. Het werd ook altijd vermeld dat deze maatregel nodig was allen de in Duitsland arriveerde. Ook op de treinen en in de stations werd dit duidelijk gemaakt doormiddel van rode stickers op treinreizen, wachthuisjes en in stationshallen. Men kwam hier ook vaak op controleren tijdens de ver oersbewijzen ronde. Maar ook na de afschaffing van die verplichting zul je hier en daar wel mensen blijven zien met zo’n mondmasker op. Voor hun eigen zekerheid, vooral wanneer ze verkouden zijn of een beetje griep zullen hebben. Duitsland blijft een prachtig land en het is onze grootste bondgenoot qua internationale handel! Duitsland en België lijken op bepaalde punten ook veel op elkaar! Verwaarloosde rangeerterrein, lagere perrons die ook een opknapbeurt verdienen en bijna ingestorte bouwwerken die er troosteloos er uit zien! Gelukkig komt er eigentijds nieuw spoormaterieel met gelijke instap en wordt het mistroostig Hauptbahnhof van Duisburg aangepakt! Ook de regeringen van onze buurlanden openen langzaam en stug! Realisatie van Oberhausen Emmerich naar 3 sporen duurt tot eind 2026, ombouw Stuttgart Hbf tot eind 2025 ( had al 6 jaren eerder klaar moeten zijn!), Drielandentrein Aachen Maastricht Luik en voltooiing station Mons. ( Dit had al in 2015 klaar geweest moeten zijn!)
Als de IJzeren Rijn weer geheel open gaat voor reizigers, dan zorgt dit voor Zuidelijk Nederland weer voor meer en snelle verbindingen tussen onze buurlanden! Maar ja die politiek schuift alles maar op en wil maar niet snel tot heropening overgaan! Betuweroute en Montzenlijn zijn echte goederencorridors en ontlasten zo weer de drukke reizigerstraje ten.

bert sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Wat heeft dat met mondkapjes te maken?

Rudy
1 jaar geleden

Er is een hele discussie over wel of geen mondkapjes in het OV, of mondkapjes wel of niet werken en wel of niet verplichten. Een heleboel meningen en maar weinig feiten. Maar toch kunnen we wel concluderen dat het OV tot de grootste besmettingsbronnen behoort. Anders zouden (andere) landen niet zo lang vasthouden aan hun maatregelen in het OV. Voor mij is dit een overduidelijk signaal dat zolang Covid heerst ik het verblijf in gesloten drukke binnenruimtes, waaronder het OV, zoveel mogelijk moet beperken.

Henk
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rudy

Hou toch op met die onzinnigheid. Mondkapje verplicht op een station of lege trein, maar op het sportveld mocht je elkaar knuffelen na een doelpunt. Wie trapt er in hemelsnaam nog in zoveel onzin, dan ben je echt verloren.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Henk

Toon eens wat meer respect, Henk.

Henk
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Ja, sorry. Ik liet me even gaan. Mijn welgemeende excuses.

jurrien
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rudy

@ Rudy. In een gemiddeld cafe is besmettingsrisico waarschijnlijk veel groter. Het punt bij het OV is dat het een publieke voorziening is, en daardoor de overheid een groter belang ziet het OV toegankelijk te houden voor alle gebruikers. Dat speelt bij een café of bezoek bij mensen thuis, of zelfs potje judo of klimmen/boulderen in een klimhal aan allemaal dezelfde greepjes, veel minder. Het is immers niet noodzakelijk om een café binnen te stappen of te judo’n/boulderen/klimmen. Maar het is overduidelijk dat het besmettingsrisico bij die activiteiten veel hoger is. Inclusiviteit is de hoofdrede om juist in het OV maatregelen te nemen. De hoofdrede van die maatregelen is niet dat het besmettingsgevaar specifiek in het OV hoog is. Andersom zou je uw argument kunnen omdraaien dat het feit dat vrijwel alle landen de mondkapjesplicht hebben laten varen (nu zelfs de voorzichtige Duitsers), zou betekenen dat het ondertussen veilig is.

Tim H
1 jaar geleden
Antwoord aan  jurrien

Je kunt je afvragen of je OV met een marktaandeel van een paar procent nog wel een publieke voorziening kan noemen. Zeker in Nederland is het eigenlijk alleen studentenvervoer dat en passant ook toegankelijk is voor niet-studenten.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Tim H

Mee eens, hoe publiek is het nog? Werkenden (forensen) zijn flink meer afgehaakt als het vergelijkt met 5 jaar geleden. En dat is al heel lang aan de gang. Vraag me weleens af hoe hoog percentueel het aandeel studentenkaarten is. Als ik zo dagelijks om me heen kijk in de treinen en op perrons is zeker driekwart student/ schoolgaand. Levert weinig op voor NS.

bert sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Tim H

Kijk eens in de treinen op zondag naar en van Amsterdam Centraal. Die zitten vol met koopzondaggangers.
De hoofdconducteurs zouden moeten weten wat voor kaartjes reizigers in de trein hebben, maar helaas doen zij geen controlerondes meer.

ricahrdb
1 jaar geleden
Antwoord aan  Rudy

Het risico is niet anders dan het risico dat al pre-covid bestond. Als je dan nu wel een masker wil dragen en voor covid niet dan is de vraag: wat is er veranderd? Misschien een groter bewustzijn van het bestaan van de kans op een besmetting. Maar de kans op besmetting zal niet groter zijn dan voor 2020.

Roland
1 jaar geleden

In het zg. Fernverkeer (IC, ICE), in zeven deelstaten moet ook na 2 februari in het “Nahverkehr” (stoptreinen, bussen enz.) nog steeds een mondkapje gedragen worden.

Erno-Berk
1 jaar geleden
Antwoord aan  Roland

Nee hoor.

https://bahnblogstelle.com/197101/weitere-bundeslaender-ziehen-nach-maskenpflicht-im-nahverkehr-faellt/

In alle deelstaten is vanaf vrijdag 3 februari geen mondneusmaskerverplichting meer in het openbaar vervoer. Thüringen heft op vrijdag 3 februari als laatste de mondneusmaskerverplichting op. Alleen in het Oostenrijkse Wien geldt nog wel tot 28 februari een FFP2-mondneusmaskerverplichting.

Roland
1 jaar geleden
Antwoord aan  Erno-Berk

O.k., als nog. Toen het voor het Fernverkehr besloten werd hadden de deelstaten niet gelijk een vervolg daarop.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Roland

Nee, ook in het Nahverkehr wordt het afgeschaft. Om wat chaos te creëren kiezen deelstaten voor 1, 2 of 3 februari.

Anoniem
1 jaar geleden

Het OV in Duitsland blijft in een
deel van het land na 2 februari nog steeds levensgevaarlijk. Maar in het andere deel is straks weer veilig.

*cynisme uit*

Erno-Berk
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

Nee hoor.

https://bahnblogstelle.com/197101/weitere-bundeslaender-ziehen-nach-maskenpflicht-im-nahverkehr-faellt/

In alle deelstaten is vanaf vrijdag 3 februari geen mondneusmaskerverplichting meer in het openbaar vervoer. Thüringen heft op vrijdag 3 februari als laatste de mondneusmaskerverplichting op. Alleen in het Oostenrijkse Wien geldt nog wel tot 28 februari een FFP2-mondneusmaskerverplichting

Baardstaart
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniem

1) Corona is met de huidige variant afgezwakt en als je sterk verzwakt bent kan je van een griep ook bezwijken. Overgrote deel herstelde ook goed van oudere Corona varianten.

2) Mondkapjes zijn niet nodig in lege treinen en werken niet in haringen in ton vervoer. In China heeft het gebruik van fatsoenlijke mondkapjes (FFP2 en KN95) nauwelijks verminderend effect op Corona infecties. Over de stoffen lapjes, die men mondkapjes noemt zal ik het maar niet hebben.

3) De beste remedie tegen infecties met luchtweginfecties in binnenruimten is goede ventilatie en gezond leven. Levensstijl aanpak en verplichte ventilatie maatregelen zal waarschijnlijk meer helpen tegen heftige Corona dan mondkapjes, lockdowns en alle andere maatregelen, die we gezien hebben.
Verder zou het beter geweest zijn dat je in drogisterijen ipv over de mondkapjes struikelt dat je over de vitamine D3/K supplementen struikelt. Verhoogt je weerstand en zorgt er ook voor dat je Corona minder sterk krijgt.

Joost20
1 jaar geleden

Het wappie gehalte is erg hoog hier zo te lezen. Ik ga treinreiziger.nl voorlopig maar even mijden.

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost20

Het zijn hier alleen de comments. Met de nieuwsvoorziening is toch niks mis?

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost20

Die sneue wappies duiken overal op internet op zodra het gaat over coronamaatregelen. In plaats van te accepteren dat ze het bij het verkeerde eind hadden en gewoon hun waffel te houden, wrijven ze op deze manier alleen maar in de vlekken. Het is een vorm van ultieme domheid die leeft onder mensen die ervoor kiezen deel uit te maken van een onderklasse, waar men nog steeds gelooft dat er tribunalen komen vanwege de coronapandemie en waarin die mongolide dansschoolleraar nog steeds aanzien geniet.

P.J. Kroes
1 jaar geleden
Antwoord aan  Annemiek

Je vergeet de complotwappies over het WEF en het FvD. Hebben ook niks te maken met deze site en toch duiken ze op.

bert sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Annemiek

Ik ben het deze keer volledig met Annemiek eens.

SRB
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost20

Inderdaad. Al die heisa alleen maar om een simpel mondkapje. Alsof we 2 jaar in Noord-Korea hebben gewoon. Ik vermijd de commensectie van deze website daarom al heel lang. Kan mijn tijd wel beter besteden dan aan die wappies hier. En dat is jammer, want qua nieuwsvoorziening is Treinreiziger 1 van de betere.

DrsP.
1 jaar geleden

Heerlijk, zonder koffiefilter op je neus reizen!

Anoniem
1 jaar geleden

Ik stel voor dat degenen die graag zo’n snotlap voor hun neus dragen dat lekker blijven doen. Plak gelijk alles af zodat we je niet meer horen. Of ga thuis verder uithuilen dat nu zelfs Duitsland het opgeeft. Tschüss.

ricahrdb
1 jaar geleden

Tijdens de pandemie was het een goed middel om de kans op besmetting te beperken maar die pandemie is voorbij dus logisch dat de maatregel nu opgeheven wordt. En het risico op het oppikken van griepbesmetting was voor Covid ook al een risico: dat kan dus geen reden zijn om maatregelen als deze nog langer in stand te houden. Het is wel goed zo.

Eend
1 jaar geleden

In Azië draagt iedereen een mondkapje in
OV en winkelcentra.
Nederlanders weten alles beter om geen
mondkapje te dragen?
In een artikel waar de uitvinder van het
mondkapje een Aziatische arts in jaren 20
van de vorige eeuw stond dat een Franse
arts ook geen mondkapje wilde dragen.
Hij werd besmet en overleed. Maak toch
verplicht en doe niet zo moeilijk.

ricahrdb
1 jaar geleden
Antwoord aan  Eend

In Azië was het gebruik van mondkapjes nooit verplicht en na Covid is het dat in veel Aziatische landen ook al niet meer. Ik zou niet weten waarom het dan in Nederland wel verplicht zou moeten zijn.

Het gebruik van mondkapjes was de afgelopen jaren puur een middel om het aantal besmettingen te beperken en de druk op ziekenhuizen te verminderen. Die noodzaak is er niet meer en het risico op het oppikken van een virus is van zichzelf geen reden om het gebruik van mondkapjes maar te gaan verplichten. Dat risico bestond al voor Covid en zal altijd blijven bestaan. Met die gedachte zou je dan eeuwig vast zitten aan mondkapjes: dat is simpelweg geen optie.

eend
1 jaar geleden
Antwoord aan  ricahrdb

In Maleisië is verplicht een mondkapje
in de trein, metro en bus te dragen.
Banken eisen dat hun cliënten een mondkapje
dragen. In de winkelcentra is het niet verplicht
maar vrijwel iedereen draagt een mondkapje

M de Vos
1 jaar geleden
Antwoord aan  eend

Gelukkig wonen we niet in het bange Maleisië. Het staat u natuurlijk vrij om hier in Nederland zo’n mondluier om te doen. Van mij part 2 over elkaar, misschien wel 3! Zo zijn we ook wel weer, die vrijheid heeft u in Nederland. En dan waarom verplichten? Heeft u onder een steen geleefd de laatste 9 maanden?

P.J. Kroes
1 jaar geleden

Mondkapjes helpen ook tegen mondgeur. Helaas niet tegen verbale diarree 😉

Toplap84
1 jaar geleden

Het onderwijsniveau van de wappies ligt ver onder het n.a.p. Daarbij komt nog eens de ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke mentaliteit Heeft niks meer met vrijheid van mening te maken.

Frans E.R. Eekhout
1 jaar geleden

…Ontbloot…
1) Wat ik al niet aan “bijnamen” voor het woord mondkapje in bovenstaande teksten ben tegen gekomen, daar zou je bijna een woord van het jaar verkiezing voor kunnen houden…
2) Trouwens iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen welzijn en of men rekenschap wenst te geven met dat van de medemens. Regelmatig ga ik met Arriva naar Aken met bus en trein en staat op de info display dat een mondkapje verplicht is, maar de ene Nederlandse chauffeur en ook Duitse treinkaartcontroleur in de Arriva RE 18 trein is daar strenger op en wenst pas weg te rijden als je zo’n ding op zet en de ander zegt er niets over en laat iedereen vrij. De meeste Duitse reizigers die in bus of trein stappen dragen die wel, ook als men Nederland binnen rijdt en kijken soms verbaast op waarom de Nederlandse reizigers ontbloot zijn van een mondkapje en dat zie ik ook in menige Duitse winkel.
3) De situatie is nu gestabiliseerd staat boven het artikel, maar wat als er een heropleving van dit vervelende virus optreedt, wordt het dragen dan weer verplicht en gaat men NOG beter coördineren tussen de buurlanden waarin de een laconieker is, zoals Nederland, dan de ander ?
4) > Laten we gewoon met z’n allen GEZOND blijven zowel mentaal als fysiek en hopen dat er weer geen vervelende kwaadaardige virus de kop opsteekt en het leven kapot maakt !
5) Op mijn verjaardag ging ik in december 2021 naar Rotterdam, niet om er mijn verjaardag te vieren, maar om een crematie bij te wonen van een oom die overleden is aan Corona. Daar sta je dan op je verjaardag naar een witte lijkkist te kijken van een oom waar je goed mee overweg kon, het was een rare gewaarwording dat hij nu echt weg is en niet meer terugkomt, dan doe ik niet moeilijk en zet een mondkapje op als dat verantwoord of wenselijk is in Nederland of Duitsland !
6) Het leven is te mooi om al vroeg het licht uit te doen en laten we daarom ook meer RESPECT tonen ook in onze verbale en non-verbale meningsvorm en omgang met elkaar met of zonder mondkapje…!

Ab Normaal
1 jaar geleden
Antwoord aan  Frans E.R. Eekhout

Vervelend om te horen dat je oom is overleden. Helaas hebben we vorig afscheid moeten nemen van mijn oma, die uiteindelijk gestorven van eenzaamheid omdat we haar niet/nauwelijks meer mochten bezoeken. En zo kan iedereen er wel een persoonlijke draai aangeven. Wat wel duidelijk geworden is dat leiders ook niet helder hadden wat ze precies voor ogen hadden, als je dacht dat de regels duidelijk waren was het toch weer anders. Terwijl het OV niet in de lijstjes voorkwam van besmettingshaarden, een mondkapje na 3 uur constant dragen dodelijker is dan de eerste corona varianten. Maar goed de vogelgriep komt eraan, eens kijken of we er iets van geleerd hebben.

G. van der Zwaag
1 jaar geleden

Wat doen al die stukkenschrijvers? Hebben ze geen werk of hobby’s?

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  G. van der Zwaag

Een stukje voor di forum is zo geschreven: bijvoorbeeld in de trein