fbpx

NMBS en NS Hispeed tevreden met start internationale Fyra

10 dec 2012 14:39

De Belgische Spoorwegen (NMBS) en NS International zijn tevreden over de start van de Fyra Amsterdam – Brussel. De Fyra vervoerde zondag 2100 reizigers, wat neerkomt op een bezetting van iets meer dan twintig procent. 

Hoeveel reizigers gemiddeld op zondag de Benelux gebruikten, kon een woordvoerdster van NS International niet direct zeggen, maar ze probeert die cijfers te achterhalen. Een woordvoerder van de Belgische spoorwegen wijst erop dat de verkoop pas woensdag startte. "Het kan alleen nog maar meer worden" zegt hij. Een prognose op hoeveel reizigers men mikt, wilde hij niet kwijt. 

TreinTramBus weet dat de Benelux in het verleden circa 7.000 a 8.000 reizigers per dag trok. De stoptrein Roosendaal – Antwerpen lijkt door de komst van de Fyra veel meer reizigers te trekken. De stoptrein is op dit traject 20 minuten langzamer dan de afgeschafte Benelux.

Alhoewel de Fyra zondag goed van start ging, eindigde de dag minder gelukkig. De laatste Fyra van Brussel naar Amsterdam raakte zondag in België wel defect. "Die trein heeft uiteindelijk op eigen kracht zijn weg weten te vervolgen"  zegt NMBS woordvoerder Bart Crols. Uiteindelijk kwam de trein in Amsterdam aan met ruim een uur vertraging.

Verder had een aantal andere Fyra´s een kleine vertraging, maar waren de meeste treinen op tijd. Maandag verliep de start niet geheel vlekkeloos. Een tweetal treinen startte in Amsterdam met vertraging, meldt NS International op Twitter. De Fyra van het begin van de middag (v. 12:41u) heeft zelfs een vertraging van een uur. De trein van een uur later is ook te laat. Maandagmorgen waren er ook problemen voor de Fyra Amsterdam – Breda. Die reed met vertragingen tot 30 minuten. Ook vielen er incidenteel treinen uit.

Voor de Fyra Amsterdam – Brussel gelden speciale tarieven. Reizigers kunnen in de introductiefase tot één dag voor vertrek de goedkoopste treintickets kopen. Normaal zijn die verkrijgbaar – indien beschikbaar – tot maximaal één week voor vertrek. In april moet er ook een toeslagvrije Fyra gaan rijden tussen Breda en Antwerpen.