fbpx

NS en NMBS: traagste Benelux ooit kan voorlopig niet sneller

De terugkerende Benelux (Amsterdam – Brussel) wordt trager dan ooit. Een ritje van Amsterdam naar Brussel Zuid duurt straks gemiddeld 3 uur en 21 minuten. In 2012 was dat nog 2 uur en 56 minuten. En drie jaar daarvoor zelfs 2 uur en 46 minuten. NS en NMBS hebben naar eigen zeggen gestudeerd op een snellere verbinding, maar dat is volgens de spoorbedrijven niet mogelijk. Pas in 2017 kan de extra reistijd beperkt worden.

Met name reizigers naar Brussel zullen er erg lang over doen. Dat komt doordat de trein via Brussel Airport gaat rijden. Dat kost 15 minuten extra. Bovendien zijn de Belgen er niet in geslaagd om de Benelux goed in te passen in het nieuwe dienstregelingsmodel. Daardoor wordt de reistijd met nog eens 10 minuten verlengd.

Lange stop Roosendaal verleden tijd
De eerste Benelux reed in 1957, maar door de introductie van de Fyra verdween de trein eind 2012. Na 2 jaar van afwezigheid keert de Benelux in de dienstregeling 2015 volledig terug. Nu rijdt er slechts er 10x per dag een tijdelijke intercity tussen Den Haag en Brussel. In vergelijking met deze trein krijgen reizigers naar Antwerpen straks een kortere reistijd. Dat komt doordat de huidige trein sinds december zo´n tien minuten op Roosendaal wacht. Die lange stop is straks weer verleden tijd. Daarmee wordt de trein tot Antwerpen ongeveer even snel als de Benelux van 2012. 

Geen snel rijpad
Reizigers naar Brussel krijgen met de Benelux straks een tragere reistijd dan ooit. Alhoewel de Fyra al sinds januari 2013 aan de kant staat, is NMBS er niet in geslaagd om een snel rijpad voor de terugkerende Benelux te vinden. Een lange reistijd kan simpel voorkomen worden door niet te Brussel Airport te stoppen. Maar die optie is niet onderzocht, omdat de spoorbedrijven zelf juist hebben voorgesteld om via de luchthaven van Brussel te rijden. Onduidelijk is hoeveel reizigers daar baat van zullen hebben.

Dure Thalys wel snel
Waarschijnlijk hopen NS en NMBS dat reizigers door de trage Benelux sneller voor de dure Thalys zullen kiezen. De Thalys heeft tussen Amsterdam en Brussel namelijk slechts een reistijd van 1 uur en 50 minuten. Een enkeltje voor de Thalys levert de spoorbedrijven tot 79 euro op, dat is dubbel zoveel als bij de Benelux. Alleen als reizigers meer dan 2 maanden voor vertrek een treinkaartje naar Brussel kopen kan de Thalys in de praktijk tot een tientje goedkoper zijn. 

Bus sneller dan de trein
Tussen Amsterdam en Brussel wint de bus het in reistijd van de trein. De meeste bussen kennen een reistijd van 2 uur en 45 minuten of 3 uur. Dat is dus 20 tot 35 minuten sneller dan de trein. Zowel Eurolines als SNCF-dochter iDBus rijden tussen Amsterdam en Brussel. De bussen zijn doorgaands niet alleen sneller, maar ook goedkoper. Bovendien hebben de bussen vaak ook wifi.

Bedroevende rijtijd
Waar Rover en TreinTramBus een jaar geleden overwegend positief waren over het alternatieve Fyra-plan, zijn de organisaties nu bedroefd vanwege de tegenvallende reistijden. "De blijdschap over de volledige terugkeer van de Beneluxverbinding – eindelijk! – wordt overschaduwd door de bedroevende rijtijd op het totale traject" meldt Rover. Toch ziet de vereniging niet echt een oplossing. Rover: "Om in Nederland een vlottere rijtijd te bereiken zouden binnenlandse treinen moeten wijken of sommige stations moeten overslaan. Dat willen we ook niet."

Toeslagvrij
NS heeft voor reizigers vanuit Amsterdam en Schiphol naar Brussel wel een oplossing bedacht. Zij mogen ´later in 2015´ toeslagvrij per Intercity Direct naar Rotterdam reizen, en daar overstappen op de trage Benelux. De Intercity Direct heeft echter geen goede aansluiting op de Benelux.

Vanaf 2017 wel iets sneller
Alhoewel reistijden als 2 uur en 46 minuten – zoals in 2009 – definitief tot het verleden lijken te behoren, moet de Benelux in de dienstregeling 2017 wel circa 7 minuten sneller worden. Vanaf dat moment gaat de Benelux niet meer via Roosendaal, maar via Breda rijden. De trein zal dan – volgens de huidige inzichten – nog steeds 3 uur en 14 minuten onderweg zijn.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *