fbpx

NS personeel dreigt met staking op vrijdag 23 december

21 dec 2016 14:23

Spoorvakbond VVMC heeft het NS personeel van Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp opgeroepen om vrijdag het werk stil te leggen. NS noemt de staking voorbarig en roept de vakbond op om in overleg te gaan. Gevreesd wordt dat de staking een aanzienlijke impact kan hebben.

Het treinpersoneel vindt dat het werk door de nieuwe dienstregeling eentonig is geworden. Machinisten en conducteurs werken vaker op hetzelfde korte traject. Er is echter geen sprake van een "rondje om de kerk", zoals de NS directie in 2001 wilde invoeren. Toen moesten mochten machinisten slechts op één tot twee trajecten per dag heen en weer pendelen. Door stakingen is het "rondje om de kerk" toen terug gedraaid.

NS zegt dat de variatie is afgenomen door verschillende oorzaken. Zo zijn de Limburgse Sprinters overgedragen aan Arriva, is nog niet al het personeel opgeleid voor de nieuwe FLIRT treinen, en heeft de Intercity Direct eigen personeel.

In november was er al een werkonderbreking, die werd echter niet gesteund door de vakbonden. Veel personeel ging toen in hun eigen tijd naar die bijeenkomst. Er viel een handjevol treinen uit. Nu het om een oproep gaat van een vakbond, wordt er veel meer hinder verwacht. 

NS heeft maatregelen aangekondigd om te zorgen dat vanaf april er meer variatie ontstaat. Maar volgens VVMC is die toezegging niet hard genoeg en neemt NS de zorgen van zijn personeel niet serieus. NS is positief over de verbeteringen per april, die nog deze week worden besproken met de bonden. "Ook de VVMC is daarvoor uitgenodigd" benadrukt het spoorbedrijf. NS noemt de aangekondigde staking daarom voorbarig.