fbpx
(c) Kialna Photography

NS: Stations worden geen gesloten vestiging

06 mrt 2014 18:58

De Tweede Kamer maakt zich zorgen dat sommige grote stations straks niet meer toegankelijk zijn voor niet-OV-reizigers. Dat zou kunnen gebeuren als NS straks de OV-chipkaart-poortjes sluit, vrezen diverse partijen, waaronder PvdA en VVD. NS ontkent met klem dat stations een gesloten vestiging worden.

NS zegt het belang van de toegankelijkheid op stations te onderstrepen. Mensen die aantoonbaar het station moeten passeren krijgen op naam een zogenoemde passage-pas, reageert een woordvoerder, waarmee ze van de ene naar de andere kant kunnen lopen. "We zijn een klantgericht bedrijf. Geloof me: je kunt nog steeds je moeder tot in de trein brengen, je komt er langs met hulp van onze medewerkers."

Andere oplossingen
Toch zijn de zorgen van de Tweede Kamer daarmee niet volledig weggenomen. Wie met de OV-chipkaart het station passeert heeft daar een uur voor. De PvdA wil een andere oplossing, waarbij bijvoorbeeld één poortje open blijft.

Poortjes sluiten
NS wil in 2014 starten met het sluiten van de poortjes. Dat zal niet direct bij alle stations gebeuren. In 2015 volgt een aantal grote stations. Met het sluiten van de poortjes wil het bedrijf zwartrijden tegengaan. "We willen gedonder op de trein voorkomen." Sommige stations worden niet afgesloten met poortjes. Van de 400 stations worden 82 grote stations afgesloten met toegangspoortjes. Het grootste deel van de treinreizigers zal daardoor bij het vertrek- en/of aankomststation een poortje tegen komen.

Proef
Op circa 50 stations zijn al poortjes geplaatst. Op twee stations, Woerden en Rotterdam-Alexander, loopt momenteel een proef met het systeem. Daar zijn alle poortjes in de spits gesloten. Wel is er NS-personeel aanwezig dat de poortjes kan openen voor mensen die nog met het papieren treinkaartje reizen. Dat kaartje wordt echter in de loop van dit jaar vervangen door een wegwerp-OV-chipkaart.

Lokaal draagvlak
Staatssecretaris Mansveld begrijpt de zorgen van de Tweede Kamer en vindt dat met "maatwerk per station´´ een oplossing moet worden gevonden voor de stations die door OV-poortjes zijn of nog worden afgesloten. Mansveld noemt het een zaak die tussen gemeenten en NS moet worden opgelost. "Elk station heeft z´n eigen situatie´´ en er zal per locatie moeten worden gekeken welke problemen spelen, aldus de bewindsvrouw. Ze vindt "lokaal draagvlak´´ heel belangrijk in deze zaak, voegde ze eraan toe.

Zorgen gehoord
Mansveld speelt naar eigen zeggen formeel geen rol in de zaak. Wel houdt ze in de gaten dat alles zorgvuldig gebeurt en gaat ze in Leiden kijken om meer te horen over de problematiek van afgesloten stations door OV-poortjes. "Uw zorgen zijn gehoord´´, liet ze de Kamer weten.

Zwalken
De oppositie toonde zich niet tevreden met de antwoorden van de staatssecretaris. Sander de Rouwe van het CDA sprak van "geblunder´´. Ook de SP plaatste de nodige kanttekeningen. Oppositiepartijen vonden het wel erg toevallig dat de coalitiepartijen de kwestie te berde brachten zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks sprak van "zwalken voor verkiezingen´´.

(c) ANP. Foto: (c) Kialna Photography