fbpx
Foto: Martin de Jongh / archieffoto

NS verstuurt sms bij nooddienstregeling extreem weer

18 okt 2011 9:16

De NS gaat treinreizigers vooraf waarschuwen als er extreem weer in aantocht is. Via een sms-dienst worden zij geïnformeerd of er een aangepaste dienstregeling wordt gereden. Reizigers kunnen zich vanaf dinsdag aanmelden voor de gratis sms´jes. 

Volgens een woordvoerder van de NS is de kans zo een stuk kleiner dat reizigers voor een verassing komen te staan, zoals vorig jaar december vaak het geval was als gevolg van de vele sneeuwval. De waarschuwingen hebben niet alleen betrekking op het winterweer, maar kan ook in de zomer worden uitgegeven als er hevig onweer wordt verwacht.

Handig
De zegsman verwacht dat de dienst een succes wordt. "Deze informatie is vooral voor veel forenzen heel erg handig", zegt hij. Volgens hem moeten reizigers niet meteen een stroom aan berichten verwachten. "Hoogstens twee per jaar, maar dat is natuurlijk afhankelijk van het weer."

Techniek
ProRail gaf vorige week al aan dat er bij noodweer sneller geschakeld zal worden naar een nooddienstregeling. Een woordvoerder van NS zegt dat een dergelijke aanpassing met de techniek van nu makkelijker kan. "Het is ingewikkeld om de dienstregeling op het laatste moment aan te passen. We willen na de nooddienstregeling zonder problemen weer kunnen terugschakelen naar de gewone dienstregeling. Dat kan met de techniek van nu makkelijker". NS benadrukt dat de dienstregeling alleen aangepast zal worden bij uitzonderlijke omstandigheden.

Eerdere SMS dienst
Overigens wil NS de SMS dienst niet alleen gaan inzetten bij extreem weer, maar ook bij acute grote storingen. Eerder had NS al een SMS dienst waarbij reizigers een specifiek traject konden bewaken. Die dienst werd in maart 2010 opgeheven.