fbpx

NS wil minder Sprinters Enschede – Almelo inzetten

Vanaf december gaan er waarschijnlijk minder Sprinters buiten de spits rijden tussen Almelo en Enschede. Per september al gaan er zaterdags minder Sprinters rijden tussen de twee steden. Volgens NS zijn er te weinig treinreizigers tussen beide steden om de huidige frequentie in stand te houden. 

De frequentie tussen beide steden werd een paar jaar geleden verhoogd nadat de Regio Twente daarom had gevraagd en daarvoor ook financieel bijdroeg. Die bijdrage is in 2015 gestaakt, sindsdien rijdt NS de extra treinen op eigen rekening. Maar de treinen trekken buiten de spits te weinig reizigers om de kosten te dekken, daarom wordt de frequentie strakts verlaagd, zegt NS tegenover de Tubantia.

Per september wordt de frequentie al op zaterdagen verlaagd. De Sprinter Apeldoorn – Almelo rijdt nu zaterdags 1x per uur door naar Enschede, die optie verdwijnt. Daardoor krijgen ongeveer 200 reizigers per zaterdag per richting een langere reistijd. Consumentenorganisaties vinden het voornemen jammer, maar vinden het voorstel redelijk en adviseren daarom positief op de voorgenomen wijzigingen.

NS heeft nog geen advies gevraagd over het voornemen om ook doordeweeks de frequentie buiten de spits per december te verlagen. De provincie Overijssel heeft NS gevraagd van het schrappen van de treinen af te zien en om overleg gevraagd, weet de Tubantia. De maatregelen zouden ‘in een breder perspectief’ geplaatst moeten worden. De nieuwe regionale treinverbinding Hengelo – Bielefeld en alle treindiensten in Twente zouden daarbij ook nader bekeken moeten worden, schrijft het college van Gedeputeerde Staten aan NS-regiodirecteur Ineke van Gent.

NS heeft aangegeven dat de treinen op werkdagen behouden kunnen blijven als de provincie de portemonnee wil trekken. Buiten de spits zou het aantal treinreizigers per trein soms onder de 100 liggen. In de spits zijn de treinen wel voldoende rendabel. 

Foto: De Sprinter Enschede – Zwolle, die blijft wel rijden.