fbpx

Ook Engeland verplicht mondkapjes in openbaar vervoer

05 jun 2020 15:01

In Engeland moeten mensen vanaf 15 juni verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Dat heeft Grant Shapps, de Britse minister van Transport, donderdag bekendgemaakt. De maskers zijn verplicht in bussen, vliegtuigen, treinen en veerboten.

Net als in Nederland moeten reizigers niet-chirurgische mondkapjes gebruiken. “Dat betekent geen chirurgische maskers, want die gebruiken we voor klinische instellingen”, aldus Shapps. “Het gaat om gezichtsbedekking die je eventueel ook gemakkelijk thuis kunt maken”.

De minister benadrukte dat de mondkapjes wel degelijk werken tegen het coronavirus, “zij het beperkt.” Jonge kinderen, gehandicapten en mensen met ademhalingsproblemen hoeven ze volgens de BBC niet te dragen.

In Wales, Schotland en Noord-Ierland zijn de mondkapjes niet verplicht. In steeds meer landen zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. België voerde de plicht al in mei in. In Duitsland moeten reizigers ook in het openbaar vervoer (en winkels) mondkapjes dragen. Net als in de Oostenrijkse treinen. In Zwitserland worden reizigers op hun eigen verantwoording aangesproken: indien twee meter afstand houden niet mogelijk is, is het dringende advies een mondkapje te dragen.

Groot-Brittannië is door het coronavirus één van de zwaarst getroffen landen wereldwijd. Het land telt bijna 40.000 coronadoden. Zeker 280.000 mensen raakten voor zover bekend besmet met het virus.

Zie ook: Waar koop ik een mondkapje?

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arjan Krabbenbos
4 jaren geleden

Nu we de mondkapjes meer om ons hen gaan zien in ons land en de omringende landden, zal dat ook straks weer gefaseerd ook wel weer minder worden. De zomervakantie komt er aan dus ook mogelijke drukte door de vele toeristen die tussen de landen hen en weer reizen. Straks als het september is, zal het beeld aan maatregelingen weer een stuk zijn afgenomen. Bij de huidige demonstraties tegen racisme wereldwijd worden ook deze maskers gedragen. Mooi dat je mag demonstreren, maar zulke massa bijeenkomsten kunnen straks ook letterlijk onderdrukte personen opleveren. Dus mensen die vertrapt worden, wat ook jaren geleden bij het drama in Duisburg te zien was. In Duisburg was dat een house party-evenement, met enkele doden en gewonden tot gevolg. ook is de 1,5 meter afstandsregel bijna niet te handhaven, dus hopelijk geen nieuwe bron voor een tweede uitbraak van het beruchte Corona-virus! Gold er al geen mondkapjesplicht in het VK of was dit thans nog vrijwillig?
Als je straks weer naar het VK mag reizen, zal het in de directe Eurostar, vliegtuig en de veerboot, voorlopig een mondkapjesplicht zijn! Maar hier telt voorlopig nog code rood!

Wouter G.
4 jaren geleden

Gek dat ze niet in de metro verplicht zijn…