fbpx
Foto: archief

ProRail compenseert vervoerders om winterweer

15 jan 2010 20:35

Vervoerders die vanwege het winterweer minder gebruik van het spoor konden maken omdat de infrastructuur niet beschikbaar was, hoeven aan ProRail niet te betalen voor het gebruik van het spoor of krijgen een vergelijkbare compensatie.

ProRail zal vervoerders niets in rekening brengen voor de periode van donderdag 17 december tot en met dinsdag 22 december. Dit geldt in ieder geval voor NS en de goederenvervoerders. Met de regionale vervoersbedrijven Arriva, Veolia, Connexxion en Syntus worden vergelijkbare afspraken gemaakt.

 

De wintermaatregelen die ProRail vanaf 22 december heeft genomen hebben een aanmerkelijk betere beschikbaarheid van het spoor opgeleverd. Vanaf die datum tot het afgelopen winterweekend waren er nauwelijks problemen met de infrastructuur. ProRail houdt die maatregelen vol zolang het winterweer aanhoudt. Zo zijn er extra mensen bij cruciale knooppunten ingezet om wissels storingsvrij te houden en problemen snel op te lossen. Zo nodig wordt er ’s nachts doorgereden om het spoor sneeuw- en ijzelvrij te houden en worden extra diesellocomotieven ingezet om gestrande treinen weg te slepen.

 

Op dit moment wordt op verzoek van de Minister van Verkeer en Waterstaat door ProRail en NS met een externe partij onderzocht waar het spoorsysteem in de winterperiode tekortschoot. Er wordt grondig onderzoek gedaan naar de beschikbaarheid van de infrastructuur en treinen, de logistiek en reisinformatie. Op basis van deze evaluatie worden verdere maatregelen getroffen om het spoorsysteem winterhard te maken.