fbpx

Rotterdam Centraal krijgt 70.000 zonnecellen

14 dec 2009 17:27

ProRail heeft het initiatief genomen voor de toepassing van zonne-energie in de sporenkap van de OV-terminal Rotterdam Centraal. Het ontwerp van de OV-terminal is inmiddels aangepast op de integrale toepassing van zonnecellen in de glazen ramen van de kap.

Ook is het reeds meegenomen in het voorbereidingsproces van de aannemer. Bij de aankomst van de Klimaatrein, afgelopen zaterdag, overhandigen regiodirecteur Eric Gürke en projectmanager Rotterdam Centraal Eric van der Meer van ProRail de eerste zonnecel aan wethouder Participatie, Cultuur en Milieu van Rotterdam, Rik Grashoff.

10.000 m2 van het dakoppervlak van totaal 28.000 m2 zal van ramen met ruim 70.000 zonnecellen worden voorzien. Hiermee ontstaat de grootste toepassing in Nederland van zonne-energie in een stationsdak. Ook Europees gezien behoort het dak tot de grootste zonne-energieprojecten; het is bijvoorbeeld groter dan het zonnedak van het omvangrijke centraal station in Berlijn.

Energiewinning door middel van zonnecellen op het dak van dit in het oog lopende project, midden in de stad, met meer dan 110.000 dagelijkse bezoekers (straks meer dan 300.000), is een relevante bijdrage aan de Rotterdamse duurzaamheidsambitie. Door de grootte en de zichtbaarheid van het zonnedak vormt Rotterdam Centraal een duurzaam voorbeeld voor de samenleving en voor toekomstige generaties. Het betekent een CO2-reductie op het energieverbruik van het station van 8%.

ProRail overlegt met verschillende partijen om de extra financiering van in totaal 2,5 miljoen rond te krijgen. De eerste belangrijke subsidie van 500.000,- is toegezegd door Rotterdam Climate Initiative, zij het onder het beding dat ook de Provincie subisidie verleent met eenzelfde bedrag. Het wachten is dus op de Provincie, die eind januari beslist. ProRail betaalt dan het leeuwendeel, 1,5 miljoen.