fbpx

Rotterdam Centraal scoort goed bij treinreiziger

06 mrt 2014 18:45

Ongeveer 90 procent van de bezoekers van het nieuwe station Rotterdam Centraal geeft de voorziening het rapportcijfer 7 of hoger. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Spoorwegen onder reizigers en passanten. "Dat onze klanten dit station zo waarderen is iets om trots op te zijn. Voor hen hebben we dit gedaan", zei Earde Jepma van NS donderdag tijdens een persbijeenkomst.

Volgende week donderdag opent koning Willem-Alexander het nieuwe Rotterdam Centraal. Tien jaar is er aan gebouwd. Architect Jan Benthem: "Ik doe ook de stations in Amsterdam en Utrecht. Daar was ik eerder aan begonnen, maar Rotterdam is als eerste klaar.´´

Parijs
De bouw kostte, inclusief buitenruimte en OV-voorzieningen als metro en RandstadRail, 675 miljoen euro. Benthem beschouwt het Rotterdamse station als het belangrijkste van Nederland. "Dit is het eerste station waar je uitstapt als je vanuit Parijs en Brussel naar Nederland reist. En dan moet je niet het idee hebben dat je in een provinciestad uitkomt, maar dat je in Rotterdam bent gearriveerd´´, aldus de architect van bureau Benthem Crouwel.

Binnen budget
Gemeentelijk projectleider Freek Meijer is trots op het project. "Het is op tijd klaar en binnen het budget en dat kun je niet altijd zeggen van projecten elders´´, zegt hij. Bijzonder is dat het station moest blijven functioneren tijdens de bouw. Meijer: "De winkel moest open blijven. De reiziger moest er niet omheen, maar dwars doorheen.´´

Venster naar de stad
Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer) vindt Rotterdam Centraal meer dan een station. "We hebben een compleet nieuwe entree van de stad ontwikkeld. Die grote glazen pui aan de voorkant is een venster naar de stad", zegt Baljeu.

Knooppunt
Rotterdam Centraal is niet alleen een plek waar treinen arriveren en vertrekken, het is een OV-knooppunt waar ook metrolijnen en de RandstadRail samenkomen. Bovendien is aan de overzijde van het station een enorme ondergrondse parkeergarage gebouwd die plaats biedt aan 760 auto´s.

Stadsplein met een dak
De brede voetgangerspassage verbindt het stadscentrum met Provenierswijk/Blijdorp. Een reeks winkels en horecagelegenheden moet het verblijf veraangenamen. Er is nog een winkelruimte leeg, maar daar komt over enige tijd een Feyenoordshop in. Volgens architect Benthem is Rotterdam Centraal eigenlijk een stadsplein met een dak erop.

(c) ANP