fbpx

Rover: treinreiziger gaat bezuinigingen te hard voelen

21 nov 2011 17:01

Reizigersvereniging Rover vreest dat de reiziger de dupe wordt van de € 160 miljoen die NS en ProRail van de minister moeten bezuinigen. Ook vereniging Voor Beter OV vreest dat de reiziger het kind van de rekening wordt.

De verenigingen zijn bezorgd omdat NS de verhoogde gebruiksvergoeding (nu € 20, straks € 80 miljoen) voor het spoor aan de reiziger mag doorberekenen. Ook zal de reiziger overlast krijgen van meerdere langdurige buitendienststellingen, die als bezuinigingsmaatregel worden ingevoerd. De minister stelt dat de kwaliteit voor de reiziger niet door de bezuiniging zal worden aangetast, trekt Rover sterk in twijfel.

NS en ProRail willen als bezuinigingsmaatregel vaker spoorwerkzaamheden gaan ‘clusteren’ in buitendienststellingen, zoals het geval is bij station Zwolle dat volgend jaar vier weken moet sluiten. De reizigersvereniging is fel tegen langdurige buitendienststellingen. 

Ook vraagt Rover anadacht voor de Benelux, die komend jaar dreigt te verdwijnen. De vereniging verzamelde samen met de Belgische vereniging TramTreinBus in totaal 11.000 handtekeningen voor behoud van de verbinding. Deze worden dinsdag aan de Kamercommissie Infrastructuur & Milieu aangeboden. 

Mocht de Benelux niet behouden worden, dan is er een schrale troost: per 2015 moeten er dagelijks 8 toeslagvrije Fyra´s gaan rijden tussen Breda en Antwerpen.