fbpx

SNCF: order voor 35 TGV treinstellen

De Franse Spoorwegen (SNCF) hebben een aanbesteding geopend voor een order van 35 nieuwe TGV treinstellen. Eveneens is er kans op een vervolgorder van 65 TGV treinstellen. Met de aanbesteding is 1 miljard euro gemoeid. Dat melden Franse media.

Waarschijnlijk zal het Duitse Siemens en het Franse Alstom evenals het Canadese Bombardier een gooi doen naar de order. De TGV treinstellen moeten ook geschikt worden om in buurlanden te rijden. Alstom gaat mogelijk proberen haar nieuwe product AGV, een zeer snelle hogesnelheidstrein, in te zetten in haar aanbieding.

De treinen moeten in 2015-2016 geleverd zijn. De SNCF maakt zich met de order klaar voor de concurrentie op de internationale markt. Eerder werd bekend dat de FS per 2010 start met een treindienst Parijs – Lyon – Milaan, en hoopt daarmee met de SNCF te kunnen concurreren tussen Parijs en Lyon.

De huidige order is overigens sterk afgezwakt. Aanvankelijk had de SNCF het plan om een order te plaatsen voor 200 tot 300 nieuwe TGV treinstellen. Vanwege onder andere de financiële crisis is de order nu beperkt tot 35 treinstellen.