fbpx

Spoorvakbond wil actie tegen geweld

22 okt 2013 11:00

Vakbond FNV Spoor wil dat openbaarvervoerders, politie en justitie samen in actie komen om een einde te maken aan geweld tegen ov-personeel. "We moeten gezamenlijk een statement maken. Blijf met je poten van ons personeel af!´´ Dat zei vakbondsbestuurder Roel Berghuis maandag naar aanleiding van de mishandeling van een NS-conducteur op station Amsterdam Centraal.

Donderdagmiddag raakte die conducteur gewond in een handgemeen met reizigers. Uiteindelijk belandde de NS-medewerker samen met een van de agressievelingen en een omstander op het spoor, waar net een trein op het punt van vertrekken stond.

De vakbondsman noemt het recente incident "een absoluut dieptepunt in een reeks zware mishandelingen de afgelopen maanden´´. "Dit is ontoelaatbaar en de daders mogen er niet straffeloos mee wegkomen.´´ De politie riep zondag getuigen van de mishandeling op Amsterdam Centraal op zich te melden. Tot nu toe gaf één persoon daaraan gehoor. Er is nog geen zicht op de verdachten.

"Je ziet dat overal in de samenleving de agressie tegen geüniformeerd personeel toeneemt. Het zou goed zijn om daar nu eens heel breed, met alle betrokken partijen tegen op te treden.´´ Berghuis hoopt onder andere minister Ivo Opstelten van Justitie mee te krijgen, om straffen tegen raddraaiers te verhogen.

Ook doet hij een moreel appel op reizigers om in te grijpen bij geweld tegen ov-personeel.

(c) ANP. Foto: Actievoerende FNV-leden in het stadsvervoer.