fbpx

Studenten-OV-weekkaart mogelijk ook op zondag

13 mrt 2017 9:25

Studenten met een OV-weekkaart kunnen op termijn misschien al op zondag op die kaart met de trein reizen. Betrokken ministeries en OV-bedrijven gaan onderzoeken of dat mogelijk is. De minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, en staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur zeggen daar blij mee te zijn.

“Door meer flexibiliteit in het studentenreisproduct te brengen geven we studenten de mogelijkheid om te reizen op de tijdstippen die hen het beste uitkomen, zoals bijvoorbeeld de zondag. Tegelijkertijd geeft een dergelijke aanpassing verlichting van de spitsdrukte op de maandagochtend,” aldus bewindslieden.

Studenten juichen het plan toe. “Kijken naar uitbreiding is een goed plan,” aldus Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Vorig jaar nog leidde een ander plan van de Nederlandse Spoorwegen tot veel verzet van studenten. De NS wilde onderwijsinstellingen vragen colleges te verschuiven om daarmee de drukte in de trein in de spits te verminderen.

Met een weekabonnement reizen studenten nu tussen maandagochtend 04:00 uur en zaterdagochtend 04:00 uur gratis en daarbuiten met korting. Vanaf welk tijdstip de ‘weekkaart’ dan op zondag al gaat gelden wordt nog bekeken. De weekendkaart is geldig vanaf vrijdag 12:00 uur.

(c) ANP

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cas
7 jaren geleden

De wereldkaart voor studenten is toch al vanaf vrijdagmiddag 12:00 uur geldig?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Cas

Je hebt gelijk, het is nu verbeterd. Ik ging er ten onrechte vanuit dat dit gelijk zou lopen met Weekend Vrij.

Dennis
7 jaren geleden

De weekkaart is toch juist bedoeld voor thuiswonende studenten, die dus elke dag op en neer pendelen naar school of universiteit? Wat hebben die aan het reizen op zondagavond?

Juist mensen die nu een weekendkaart hebben zullen hiervan profiteren: die gaan over op een weekkaart. Ze reizen immers vrijdagmiddag/-avond al terug de ouders, en straks kan een weekkaart ook voor de reis naar de studentenkamer op zondagavond gebruikt worden.

Het gaat zelfs drukker worden op maandagmorgen verwacht ik: hoeft een uitwonende student straks een keer op maandag niet vroeg te beginnen dan kan hij met zijn dan gekozen weekkaart ook op maandagmorgen nog reizen.

Al met al een heel erg domme beslissing. Er kan dan net zo goed weer één studentenkaart komen, die zeven dagen per week geldig is. Die zaterdag en de zondagmorgen/-middag doen er dan ook niet meer echt toe.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Dennis

Ik verwacht dat je daar een punt hebt, de weekkaart wordt wel erg aantrekkelijk als je er op 6 dagen mee kan reizen, en weekendkaart maar 3.

ICW
7 jaren geleden
Antwoord aan  Dennis

Ik begrijp je beredenering, maar in praktijk is die niet helemaal juist.

Veruit het grootste deel van de studenten heeft een week OV, zeker ook uitwonenden. Het is namelijk zo dat 95% van de studenten dagelijks met het OV naar school gaat, zowel thuiswonende als uitwonende. Met de week-OV kiezen studenten die het weekend weg willen om op vrijdag te vertrekken en op maandag vroeg voor college weer terug te reizen (in de spits).

Als de week-OV ook op zondag geldig wordt, weet ik zeker dat studenten op een relaxtere tijd zondag al naar studentenkamer teruggaan!

Lucia
6 jaren geleden

Wij wonen in een buitengebied: Zeeuws-Vlaanderen. Het is ONMOGELIJK om op maandagochtend te reizen van bij voorbeeld Zuiddorpe naar Rotterdam. In Zeeuws-Vlaanderen rijden geen treinen en in de ochtend zo vroeg, rijden er ook geen bussen. OV gewoon voor hele week vrij geven. Zoveel extra reizigers zal dat niet opleveren denk ik.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Lucia

Dan woon je waarschijnlijk op kamers, en sluit wellicht een weekendkaart beter aan. In verleden was dat heel de week geldig, maar uit kostenoverwegingen heeft men dat ingeperkt, en dat is financieel kennelijk nog steeds de moeite waard.