fbpx

Studenten starten petitie: Handen af van NS personeel

07 mrt 2015 13:34

Student Melvin Bakker is zaterdagmiddag een petitie gestart "Handen af van NS-personeel". Binnen een paar uur hebben 2.800 reizigers de petitie ondertekend. Bakker wil NS-medewerkers steunen en is van plan de digitale handtekeningen in Den Haag aan de politiek aan te gaan bieden.

Teken petitie

De website respectvoorns.nl, waar de petitie te vinden is, is eveneens het initiatief van Lisette van Veen. Aanleiding voor de petitie is een zware mishandeling bij hoofddorp. Een conductrice is daardoor in het ziekenhuis terecht gekomen. Zij is inmiddels geopereerd. De mishandeling heeft een schok in de samenleving te weeg gebracht. NS, de vakbonden en de OR van NS roept de politiek in om in te grijpen. 

Treinmachinisten willen maandagochtend om 09.00 uur gaan toeteren uit protest tegen de mishandeling. Het gaat om een spontane oproep van machinisten tot deze actie, waarop op sociale media al veelvuldig is gereageerd. Dat zegt bestuurder Wim Eilert van de VVMC, de vakbond voor rijdend personeel. De bond ondersteunt de actie, evenals de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Hoe lang de tyfoon (de claxon van een trein) precies in werking wordt gesteld, is niet bekend. "Maar dat zou een minuut kunnen zijn’’, aldus Eilert. "Het geweld moet stoppen. Wij hopen dat deze spontane actie helpt om het signaal dat wij vrijdag met personeel en bonden samen hebben afgegeven extra kracht bij te zetten. Het getoeter moet in Den Haag te horen zijn´´, liet een NS-woordvoerder weten.

Een kleine groep NS´ers hield vrijdagmiddag al een protestactie bij Hoofddorp. Daardoor vielen er in de avondspits enkele treinen uit.

Iloyka werd eerder als NS-conducteur mishandeld. Ze is nu het gezicht van de campagne "Handen af van onze NS-collega´s". Bij RTL Late Light vertelde ze eerder over het incident wat ze meemaakte.