fbpx

Thalys actie zorgt voor veel teleurstelling

Thalys is woensdagochtend bezweken onder een gigantische belangstelling voor de 11 euro actie. De actie was weliswaar niet direct uitverkocht, maar de boekingsmodule van Thalys was nauwelijks bereikbaar. Volgens internetbureau VDMi uit Rotterdam had Thalys de problemen kunnen voorkomen door zich betervoor te bereiden. Thalys stelt echter dat het bedrijf zich heeft voorbereid op de grote drukte.

  • Update: De actie is uitverkocht. Het is nog wel mogelijk om op Thalys.com vanaf 29 euro een treinkaartje te kopen (enkele reis), mits 82 tot 91 dagen voor vertrek.

"Wat een succes! U wilt allemaal profiteren van onze getrimde prijs van € 11. Probeer het over een paar minuten opnieuw. Tot zo meteen!". Die melding kregen vandaag tienduizenden geïnteresseerden die een Thalys-ticket voor 11 euro probeerden te boeken. Toch zien veel reizigers de actie niet als een succes.

Wachtrij
Op de Facebook-pagina van Treinreiziger.nl stromen de klachten binnen. Veel mensen geven aan na 1,5 tot 2 uur nog steeds in de wachtrij te staan. "Een uur bezig geweest en op geen enkel moment ook maar een ticket kunnen selecteren. Erg jammer," schrijft Robin Devod bijvoorbeeld. "Hier ook 1 uur en 40 minuten bezig al. Ik sta in 5 wachtrijen en als ik er al door kom gaat het telkens voor betalen weer mis," schrijft iemand anders. 

Terugreis
Sommige reizigers hebben wel een kaartje weten te bemachtigen. Zoals Mariska Veldhuisen, maar ook zij is teleurgesteld omdat alleen de heenreis is gelukt. "Actie is leuk, maar jammer dat het zo moeilijk verloopt. Ik ben al meer dan 1,5 uur bezig met het boeken van een kaartje voor de terugreis," schrijft ze. 

Duitse site
Alhoewel de teleurstelling overheerst, is er een enkeling die het wel is gelukt om voor 22 euro een retourtje te boeken. "Met een beetje geluk heb ik de kaartjes binnen een uur kunnen bestellen. Nu aan het wachten tot dat de kaartjes in mijn inbox verschijnen," schrijft Martijn Smeets op onze Facebook-pagina. Ook Andrew de Zwarte is het gelukt: hij wist via de Duitse Thalys-site de wachtrij te omzeilen.Aanvankelijk leken zijn de uitzonderingen, maar na 12:00 uur kwamen er meer berichten binnen druppelen van reizigers die het uiteindelijk gelukt waren.

Loterij
Omstreeks 11:00 uur, twee uur nadat de verkoop van start ging, erkent een woordvoerster van Thalys dat de verkoop langzaam verloopt. "Maar het is niet zo dat niemand toegang tot heeft." Desalniettemin lijkt het een loterij om er door te komen, waarbij de meeste mensen buiten de prijzen vallen.

Drukte was te voorzien
Dat had extreem druk zou worden, had Thalys kunnen verwachten. Alleen al Treinreiziger.nl kreeg dinsdag 50.000 bezoekers voor informatie over de actie. Een Facebook-bericht van Treinreiziger.nl over de actie bereikte meer dan 700.000 mensen. Daarbij is Treinreiziger.nl slechts één kanaal en hebben ook reizigers uit andere landen belangstelling voor deze mega-actie.

Problemen waren te voorkomen
Volgens Frans van der Meer, internetexpert bij VDMi, had Thalys zich kunnen voorbereiden op de bezoekersstroom. "Met de moderne hostingtechnieken is het onnodig om plat te gaan bij veel belangstelling. Als je veel belangstelling verwacht, zoals met dit soort acties, kun je de systemen er prima op voorbereiden. Door virtualisatie, load balancing en meerdere cachingslagen toe te passen kan het hostingplatform mee-ademen met de vraag," stelt hij.

Niet bezweken
Volgens een woordvoerster van Thalys is de website niet bezweken onder de grote vraag. "We hebben maatregelen genomen en we zijn bereikbaar. We kunnen alleen een beperkt aantal mensen tegelijk doorsturen naar onze boekingsmodule. We hebben vandaag 25x zoveel bezoekers dan normaal gesproken. Ongeveer één op de vijf komt nu door de wachtrij heen. Als de website echt plat zou gaan, had niemand kunnen boeken," reageert Thalys. 

Budget TGV
De actie toont wel aan dat er een gigantische markt is voor een budget-hogesnelheidstrein. In Frankrijk bestaat zoiets al: de Ouigo-TGV. Het lijkt erop dat zo´n trein ook vanuit Nederland in een vraag kan voorzien. Toch zijn er geen aanwijzingen dat een dergelijke budget-hogesnelheidstrein ook naar Nederland komt.