fbpx

Trein reed over ander spoor bij treinbotsing

De Intercity die zaterdag in botsing raakte met een Sprinter gebruikte een ander spoor dan gebruikelijk tussen Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal. Dat meldt RTL Nieuws na eigen onderzoek.

Er waren deze zaterdag werkzaamheden aan het spoor tussen Amsterdam Centraal en Zaandam, waardoor er minder sporen beschikbaar waren. De dienstregeling was daarop aangepast: de frequentie van de Intercity´s was gehalveerd tussen Amsterdam en Alkmaar.

Eveneens vertrokken door de werkzaamheden de treinen van Zaandam naar Amsterdam Centraal in station Sloterdijk allemaal vanaf spoor 4 in plaats van 5 of 6. De treinen de andere kant op, van Amsterdam Centraal naar Zaandam, vertrokken allemaal vanaf spoor 3 in plaats van 3 of 4.

Dat betekent dat de treinen tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk ook over andere sporen reden dan normaliter.

De Intercity en Sprinter moesten een deel hetzelfde spoor gebruiken, maar door het gelijktijdige aankomen moest de Sprinter wachten voor een rood sein, totdat de Intercity was gepasseerd. De machinst van deze Sprinter heeft dit rode sein waarschijnlijk niet opgemerkt en zij reed daardoor zonder te stoppen langs het sein.

Vervolgens is het onmogelijk gebleken voor de machinisten om de treinen nog op tijd tot stilstand te brengen en zijn zij in aanrijding gekomen met elkaar.

Verschillende onderzoeksteams doen onderzoek naar het treinongeval. Zij verwachten over enkele maanden de definitieve oorzaak (inclusief beschrijvingen van hoe alles precies verlopen is) bekend te kunnen maken.