fbpx

Treinverkeer Eindhoven valt stil door beschadigde bovenleiding

Rond Eindhoven rijden geen treinen door een beschadigde bovenleiding. Dat meldt NS maandagmiddag. De prognose werd aanvankelijk gesteld op zes uur vanavond. Inmiddels is duidelijk dat deze prognose niet gehaald gaat worden.

Update 23:05 uur
Tot einde reizigersdienst rijden er minder Sprinters naar Eindhoven. Tussen Eindhoven en Weert worden de treinen vervangen door bussen.

Ook dinsdag rijden er minder Sprinters. De Sprinter Tilburg Universiteit – Weert rijdt niet tussen Boxtel, Eindhoven en Weert.

Update 18:36 uur
Er is weer beperkt treinverkeer van en naar Eindhoven mogelijk. Voorlopig geen updates in dit artikel.

Update 18:13 uur
ProRail: Tussen 18.00-18.30 uur worden enkele sporen Eindhoven weer in dienst gesteld. ProRail heeft (ook) een liveblog.

Update 17:53 uur
Er rijden maandag ook een groot deel van de avond geen treinen van en naar Eindhoven. De verwachting is dat in de loop het treinverkeer weer gedeeltelijk hervat kan worden, wanneer precies is nog niet duidelijk. Maar heel de avond zullen reizigers hinder blijven ondervinden van de beschadigde bovenleiding. Op de trajecten waar geen treinen rijden, rijden inmiddels wel NS-bussen.

Update 16:23 uur, achtergrondsinformatie ongeval
De omgevallen kraan was tientallen meters hoog met een geknakte arm. Die is naar beneden gekomen. De bovenleiding is volgens een woordvoerder op diverse plekken beschadigd, waardoor er geen spanning op staat en er dus geen treinverkeer mogelijk is rond Eindhoven. Of de kraan een lading tilde op het moment dat de arm het begaf, is niet bekend. Volgens ProRail werken monteurs "met man en macht aan herstel van de schade´´. Hoe lang de verstoring gaat duren, is volgens ProRail lastig te zeggen. Ook de brandweer is aanwezig, omdat de kraan olie lekt. Die olie moet worden ingedamd en opgevangen. Er wordt bij het station gebouwd aan een nieuwe reizigerspassage. Het eerste deel daarvan wordt nu gebouwd, vandaar dat de kraan daar stond.

Update 16:15 uur
De treinen vanaf Den Bosch en Tilburg kunnen rijden tot Boxtel, vanuit de richting Venlo tot Helmond en vanuit Roermond tot Weert.

Update 16:00 uur
Er zijn vijftig bussen onderweg om reizigers te vervoeren. Doordat het ook nog eens spits is zullen de reizigers rekening moeten houden met grote vertragingen.

Update 15:15 uur
De bovenleiding is beschadigd geraakt door een omgevallen bouwkraan. Er zijn geen gewonden gevallen. Reizigers moeten rekening houden met grote vertraging. Sinds 15:10 uur worden de treinen van en naar Eindhoven opgeheven.

Zuid-Limburg is door de storing moeilijk vanuit de Randstad per trein bereikbaar. Eventueel kunnen reizigers vanuit Utrecht omreizen via Nijmegen en vanaf daar via de Maaslijn naar Roermond reizen. Dit is echter geen officiële omreisroute, omdat de kleine lijn de enorme hoeveelheid omreizers niet aankan.

Op de foto de gevallen bouwkraan, met dank aan @tiebvaud.